Enligt Svenskar i Världens senaste kartläggning bor 7 % av den svenska befolkningen i ett annat land. Om alla 700 000 bodde i samma stad skulle det vara Sveriges näst största.

 

I USA bor det flest utlandssvenskar

 

De mest populära länderna där flest svenskar har valt att bosätta sig  är USA, Storbritannien, Spanien och Norge. Thailand och Portugal har en ökande svensk befolkning eftersom allt fler väljer att flytta dit när de går i pension.

Spanien är det land där de flesta svenska pensionärer väljer att bo.

Spanien är fortfarande det land där de flesta svenska pensionärer väljer att bo. Många pendlar flitigt och befinner sig utomlands åtminstone under den kalla årstiden hemma i Sverige. Portugal har högst medelålder för svenska utvandrare.

 

Hyr först, köp sen

 

Mitt råd inför utflytt är att man först bör pröva på att hyra en bostad innan man investerar i ett eget boende. Fundera på om du vill bo på en turistort, nära en golfbana eller i en stad. Provbo gärna även under lågsäsong när kanske mycket är stängt och det är kallare eller blötare.

 

Lämna ett levnadsintyg och meddela din nya adress

 

Flyttar du till ett land som Pensionsmyndigheten inte får uppgifter från, måste du årligen lämna in ett levnadsintyg för att få fortsatt utbetalning av pensionen. Lämnar du Sverige är det viktigt att meddela din nya adress till Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Och, om du vill rösta i Sverige, vilket jag hoppas, ska även Valmyndigheten känna till vilken adress  de ska skicka röstkort till.

 

För- och nackdelar

 

Det är ofta lönsamt rent ekonomiskt att pensionera sig utomlands.

På Karl-Oskar och Kristinas tid under 1800-talet flyttade folk för att fly fattigdomen. Idag är motiven förstås helt annorlunda. Möjligheter till bättre jobb, soligare och varmare väder, nyfikenhet på en ny kultur och det sociala klimatet anger utlandssvenskarna som de största fördelarna med att flytta ut. Att få vård i det nya landet tycker över hälften är bättre än i Sverige. Personer över 61 år upplever vården utomlands allra bäst, framför allt i Tyskland, Belgien, Frankrike, Schweiz, Thailand och Asien generellt. Dessutom är det ofta lönsamt rent ekonomiskt att pensionera sig utomlands.

Avsaknaden av familj och vänner tycker hälften av utlandssvenskarna är den största nackdelen med att flytta utomlands. Karin Ehnbom-Palmquist¾ tycker att kontakten med myndigheter är enklare i Sverige än i det nya landet, men de som har bott minst 15 år i ett annat land tycker tvärtom – man anpassar sig med tiden.

 

Hjälp finns att få

 

Du som flyttar kommer att ställas inför en mängd frågor och utmaningar.

Som medlem i Svenskar i Världen får du hjälp och goda råd. Våra lokala ombud som  finns på många platser fungerar som kontaktpersoner i det nya landet. Ta reda på om det finns någon dit du flyttar! Vi driver även utlandssvenskarnas frågor gentemot myndigheter här hemma och förmedlar nyheter  om vad som händer i Sverige. På många orter finns svenska kyrkan som en samlingsplats, ofta finns  svenska klubbar och föreningar där man kan träffa andra svenskar. Men att lära känna nya människor och en ny kultur är mycket berikande och uppskattas av många utflyttande svenskar, samtidigt som det känns viktigt att upprätthålla svenska traditioner.

Karin Ehnbom-Palmquist
Generalsekreterare för organiationen Svenskar i Världen

Foto: Catarina Åström

Mina bästa råd är:

  1. Var nyfiken, lär dig språket om möjligt, åtminstonde så du kan göra dig förstådd på restaruanger, i affärer och med dina grannar.
  2. Ha tålamod, det tar tid att komma in i en ny, annorlunda miljö, men håll ut för det kommer att ge stor inspiration och glädje.
  3. Samtdiigt är det viktigt att behålla kontakten med nära och kära i Sverige så bra du kan – Skype och Facetime är här goda hjälpmedel i kontakterna med barn och barnbarn! Utlandsboendet kommer då säkert  bli positivt och mycket berikande!