Det senaste året har det skett en viss uppgång, även om det förmodligen dröjer mellan två och tre år innan priserna är tillbaks på samma nivåer som innan fastighetskrisen slog till.

De byggföretag som överlevt krisen har tvingats anstränga sig mer för att attrahera kunder

– En positiv effekt av fastighetskrisen, utöver att många svenskar har köpt prisvärda boenden runtom i hela Spanien, är att standarden på hus och lägenheter överlag har höjts. De byggföretag som överlevt krisen har tvingats anstränga sig mer för att attrahera kunder. Det innebär i många fall att de satsat på en genomgående högre standard, vilket förstås gynnar dig som kund. De kommande åren kan därför vara ett bra tillfälle för svenskar som letar kvalitetsboende i Spanien, säger Mikael Röstén, fastighetsmäklare på fastighetsförmedlingen SpanienVilla.

Fundera på var och hur du vill bo

Mikael Rösténs främsta tips till svenskar som funderar på att köpa boende i Spanien är att ta god tid på sig i arbetet med att hitta en plats du verkligen vill bo på. Börja gärna med att hyra boende på olika orter, det ger dig en bättre känsla för områdena än om du åker ner till Spanien och fokuserar på att titta på så många boenden som möjligt under ett fåtal dagar.

Bilda dig i första hand en egen uppfattning om olika områden och stadsdelar

– Lyssna gärna på rekommendationer från vänner och bekanta, men bilda dig i första hand en egen uppfattning om olika områden och stadsdelar. Mäklaren har allra bäst förutsättningar att hitta ditt drömboende om du har en tydlig bild av var du vill bo, hur stort huset eller lägenheten ska vara, om du prioriterar att bo nära service och butiker eller om du kan tänka dig att ha bil och bo en bit utanför staden. Ju mer du har tänkt till och ju mer specifika krav du kan presentera, desto större är sannolikheten att mäklaren lyckas hitta ett boende du verkligen kommer att trivas med, säger Mikael Röstén.

Även äldre hus kan hålla en hög standard

Fundera även på hur boendet ska nyttjas. Siktar du på att bo året runt i Spanien eller tänkte du bo halva året i Spanien och halva året i Sverige? Det är ytterligare en faktor som kan avgöra valet av boende. Om du tänkt vistas i ditt nya boende även under den spanska vintersäsongen är det klokt att välja ett hus eller en lägenhet med ett bra solläge som optimerar ljusinflödet, även under den något kallare årstiden. 

Det finns många exempel på äldre hus som är av riktigt god standard

– Jag möter många svenskar som enbart inriktar sig på hus och lägenheter som byggts efter 2010, eftersom flera byggnormer förbättrats sedan dess. Det innebär definitivt inte att alla hus som byggts innan 2010 är av sämre standard. Det finns många exempel på äldre hus som är av riktigt god standard, så man bör inte fokusera enbart på husets byggår när man väljer sitt nya boende, säger Mikael Röstén.