Vem drömmer inte om det franska livet? Förutom ett skönare klimat lockar kulturen och livsstilen många svenskar. För allt fler flyttar ner. Och det är inte bara pensionärer, utan även många yngre som vill få en nystart i livet – ett liv som innehåller mindre jobb och mer njutning.
Ewa Tapper bor i Frankrike sedan 14 år tillbaka, närmare bestämt i Languedoc.Tapper

– Det är en fantastisk del av Frankrike. Till skillnad från Rivieran är det inte lika exploaterat, och priserna på hus och lägenhet är lägre, säger Ewa.
Vill man komma nära naturen är Languedoc perfekt. Här finns mycket goda möjligheter till att vandra längs vandringsleder, rida och paddla kanot i floderna. Det är också en plats som bär på mycket historia. Då området gränsar till Spanien har många historiska slag ägt rum här, och inte minst så har romarna satt avtryck i form av byggnader. Huset som Ewa bor i började byggas redan på 1200-talet.

– Ja, det är verkligen genuint här, det är gamla vackra hus och gubbar som sitter på bänkar och snackar och spelar boule, säger Ewa och skrattar.
 
Ewa jobbar som mäklare och driver Franska Hus. Hon hjälper svenskar att hitta hus i Frankrike (framför allt i Languedoc), men det är bara en bit av hennes uppdrag.

– Det jag erbjuder är hela paketet. Jag hjälper till vid kontakt med bank, försäkring, hantverkare och allt annat. Många upplever att det är skönt att ha en svensk kontakt som känner till det franska systemet. Jag gör därför mycket mer än det traditionella mäklarjobbet, säger Ewa. Hennes mål med sin verksamhet Franska Hus är alltså att kunderna ska slippa krångel och oro.

– Mitt motto är att när man kommer hit, till sin nya bostad, ska man slippa all oro, stress och tid över pappersarbete. Man ska i stället bara behöva vrida om nyckeln till sin nya bostad, slå sig ner och börja njuta av det nya, franska livet.