– När man funderar på husköp i Frankrike bör man först ägna tid åt att besöka flera olika regioner, städer och byar. Inte bara klimat och omgivningar kan variera mellan olika platser; tillgång på bostäder och prisbild skiljer sig också mycket åt beroende på var man tittar. Här får man fråga sig vad man är ute efter, till exempel en stark turistsäsong, som på Rivieran, eller ett område där det är folkliv året om, säger Ewa Tapper, ägare och vd, Franska Hus.

Krav på notarie

Det bästa rådet är att hitta en registrerad mäklare som förstår vad man letar efter och som sedan kan samarbeta med andra mäklare för att få fram förslag på bostäder som kan passa. 

Skulle man hitta en bostad man vill ha ger man ett bud via mäklaren

– Har man svårt för franska och engelska finns det svenskspråkiga aktörer även på den franska marknaden som sedan kan lotsa en genom husvisningarna. Det krävs dessutom en notarie vid alla familjeekonomiska ärenden i Frankrike, inklusive husköp. Om man inte redan har en notarie kan en mäklare rekommendera en, säger Ewa Tapper. 

Skulle man hitta en bostad man vill ha ger man ett bud via mäklaren, och det viktiga är då att på säljarens pris även lägga till avgifter för notarie, lagfart och skatter till staten. Allt som allt ska man räkna med 7-8 procent av huspriset exklusive eventuella inskrivningsavgifter på lån. Budgivningen skiljer sig från den i Sverige; det är sällan fler än en budgivare och här lägger man som köpare ett bud som är lägre än utrop. Affären görs alltså upp mellan säljare, mäklare samt du som köpare.  

Teknisk besiktning innan förkontrakt

– Efter antaget bud skrivs förkontrakt och säljaren är skyldig att före påskrift beställa och betala en teknisk undersökning av bostaden. Den är dock långt ifrån vad vi är vana vid i Sverige. Jag rekommenderar att man själv anlitar en fackman som säkerställer att den teknik som tillhör fastigheten fungerar som den ska, om man känner sig osäker, menar Ewa Tapper.

Det är sedan genom notarien som slutbetalning och slutlig kontraktsskrivning sker.

Jag rekommenderar att man själv anlitar en fackman som säkerställer att den teknik som tillhör fastigheten fungerar

– Innan tillträde måste man som köpare teckna en försäkring till huset och här kan mäklaren vara rådgivande. En engagerad mäklare kan dessutom hjälpa till med administration såsom att öppna ett franskt bankkonto, säger Ewa Tapper. 

Visst är det ont om boende i Paris och ja, det är höga priser på Rivieran. Det finns dock andra regioner i Frankrike som erbjuder stadsliv, landsbygd och hav, allt på samma ställe, och här är vi långt ifrån den bostadskris som Sverige upplever.

– Vill man uppleva det genuina franska livet med mat, kultur och natur har man därför alla chanser i världen, avslutar Ewa Tapper.