I Portugal äger man traditionellt sett sin bostad, oavsett lägenhet eller hus, och med en långsammare prisutveckling än i många andra länder runt om i Europa, är det fortfarande relativt prisvärt att köpa hus och lägenhet här.

– Portugal som semester eller året-runt-boende är på uppgång och att allt fler svenskar tar steget till att faktiskt köpa lägenhet eller hus i landet, berättar Inger Söderlund, vd för Portugalmäklarna.

Här har istället alla mäklare samma objekt till försäljning

I Sverige är vi vana med en köpprocess där en mäklare är ansvarig för en viss bostad, och att det därför är denne mäklare man kontaktar. Så ser inte marknaden ut i Portugal. Här har istället alla mäklare samma objekt till försäljning.

– Den mäklare som först visar dig ett objekt till salu är också den mäklare som har försäljningssrätten. Det vill säga, det går inte att gå till en mäklare som visar bostaden för att sedan gå över till en annan mäklare som sedan sköter försäljning. En fördel är att man ej blir låst till ett visst utbud när man väljer mäklare. Budgivning sker genom förhandling mellan köpare och säljare, vilket inte sällan innebär att köparen budar nedåt, till skillnad från i Sverige. Det har dock blivit allt mer ovanligt eftersom det byggs lite i landet och de bostäder som håller högre klass blir därför oerhört eftertraktade.

Hittar man en bostad som är intressant, och man är överens med mäklaren, bör man se till att låsa affären så snabbt som möjligt.

Bekvämt och gästvänlig

– Att lägga ett bud som blir accepterat av säljaren betyder inte att affären är i hamn. Säljaren kan acceptera ett högre bud om inte affären låsts, vilket den gör via ett så kallat löfteskontrakt samt betalning av 10-15 procent av köpeskillingen. Förutom en registrerad fastighetsmäklare är det enligt lag nödvändigt med en juridisk representant, en notarie, och löfteskontraktet skrivs hos notarien som också finns med vid slutkontraktsskrivningen samt själva ägarbytet genom en lagfartsprocess. Det gäller därför att ha de administrativa bitarna på plats innan bostadsköp, säger Inger Söderlund.

När bostadsköpet väl är klart väntar ett bekvämt liv

När bostadsköpet väl är klart väntar ett bekvämt liv, framförallt som pensionär. Portugiserna är generellt sett mycket gästvänliga och här går det att ta sig runt på engelska utan problem; livsstilen är dessutom avslappnad och med de många fiskebyar som ligger längst Atlantkusten är tillgången på fina råvaror mycket god.

– Beroende på individuella konsumtionsmönster ligger levnadsomkostnaderna på cirka 50-70 procent av svensk nivå. Efter utflyttning från Sverige till Portugal blir man dessutom inskriven i det portugisiska sjukvårdsystemet och får sjukvård på samma villkor som de som bor i Portugal, avslutar Inger Söderlund.