Många sitter idag i bostäder, både lägenheter och hus, som har så kallad självdragsventilation. Principen är enkel, varm luft stiger, men tyvärr är det lätt att ventilationen bryts. Till exempel när skillnaden i temperatur ute och inne minskar som på sommaren eller om man råkar täppa igen uteluftsintagen Man kan göra några enkla knep för att ta reda på hur det ligger till med ventilationen hemma.

nr 1Håll ett ark hushållspapper framför ventilerna, det bör sugas fast i ventilen om det är en frånluftsventil eller blåsas iväg om det är en tilluftsventil. 

nr 2Känn efter om det börjar lukta matos i andra rum än i köket. Det kan indikera att luften går åt fel håll.

nr 3Ta tid på imman på badrumsspegeln efter duschen. Imman ska inte sitta kvar i mer än en halvtimme.

nr 4Visslar brevinkastet i ytterdörren kan det betyda att uteluftsdonen är stängda eller för små.

 

Ventilation för hälsan

 

För att ha ett hälsosamt inomhusklimat behövs bra ventilation. I sovrum ska uteluftsflödet helst inte underskrida fyra liter per person och sekund.

– Det är också viktigt för huset att ha bra ventilation. Annars riskerar det att drabbas av fuktskador och mögel, framförallt i badrummen. Ju mer trångbodda vi blir och ju fler som till exempel ska duscha behöver vi förmodligen öka ventilationen, säger Britta Permats, vd på Svensk Ventilation.

 

Vi mår bättre av frisk luft

 

Vädra ofta och om ventilationen är riktigt dålig kan man prova att plocka bort tätningslisterna i fönstren. Även om man har bra ventilation finns några enkla misstag som bryter luftströmmen utan att man märker det i ett frånluftsventilerat hus.

Luften tar den lättaste vägen.

– Ett ensamt öppet fönster i föräldrarnas sovrum medför att uteluftsflödet i stort sätt blir noll i barnens sovrum om deras fönster samtidigt är stängt. Luften tar nämligen den lättaste vägen, dit tryckfallet är lägst, säger Britta Permats.

Idag finns bra ventilationslösningar som ger frisk luft som vi mår bättre av inomhus. Det mest kompletta ventilationssystemet är ett så kallat FTX-system. Det är ett fläktstyrt till- och frånluftssystem med värmeåtervinning, som ger dig full kontroll över mängden friskluft som tillförs ditt hem.