Sekelskifte som även driver webbutiken sekelskifte.se slog upp dörrarna för fem år sedan. De har specialiserat sig på nyproducerade produkter efter gamla förlagor. Många av kunderna renoverar sina gamla lägenheter, villor eller lokaler men det finns även de som bygger nytt i gammaldags stil. Grundaren Adriano Pizzignacco hade renoverat flera gamla lägenheter i Stockholms innerstad och hade svårt att hitta originaldetaljer.

– Det fanns ett tomrum att fylla, någon som tog ett helhetsgrepp på byggprodukter till lägenheter och hus byggda runt sekelskiftet 1900, säger han.

Stort intresse för att återställa

Genuina hantverk och vackra detaljer är det signifikativa för hus och lägenheter byggda kring sekelskiftet 1900.

– Mycket av originaldetaljerna har tyvärr försvunnit under tidens gång. Vissa detaljer har gått sönder med tiden men mycket av det gamla har också renoverats bort. Under senare hälften av 1900-talet renoverades många lägenheter och hus ganska hänsynslöst. Det var andra stilideal som rådde då, menar Michele Pizzignacco, delägare och storebror till Adriano.

Idag är intresset mycket stort för att återställa byggdetaljerna såsom det såg ut när husen byggdes.

– Känslan som våra produkter ska förmedla är att de alltid suttit där fastän de är nya, säger Adriano.

Snabbväxare

Intresset för att återskapa stilen finns i alla ålderskategorier och kundgrupper. Det är glädjande att så många i den yngre generationen är intresserade av det genuina, anser Adriano. Att intresset är stort vittnar även företagets utveckling om. Företaget har på fem år vuxit från noll till tio anställda och har idag en omsättning över 20 miljoner kronor.

Sekelskiftet