– Arkitekten är en liten del av kostnaden vid husbygget. Arkitekter ser vad som är möjligt att göra. De känner till detaljplanen och kan även prata med kommunen samt tolka det som man får göra, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter.

Det generella intresset för arkitekter ökar i Sverige, branschen går på högvarv och de senaste tio åren har det knappt funnits några arbetslösa arkitekter i landet.

Det lönar sig att anlita ett proffs

Många vill sätta sin egen personliga prägel på sitt boende och då är det ofta lönsamt att anlita en arkitekt. Arkitekter kan byggregler vilket gör att en privatperson som anlitar en arkitekt kan undvika kostsamma fel.

– En arkitekt har kompetensen att effektivisera och utnyttja potentialen som finns. Man höjer värdet på sitt hem när man optimerat bostadspotentialen med hjälp av en expert.

Hitta en arkitekt

Tobias Olsson tipsar om att man på till exempel ArkDes återkommande event Fråga arkitekten kan få gratis rådgivning av en arkitekt. Det finns också webbportaler som exempelvis Anlita arkitekt där man kan hitta arkitekter. Han poängterar att en viktig marknad för Sveriges Arkitekters medlemmar är den privata marknaden.

– Vi kan garantera att våra medlemmar har adekvat utbildning vilket ger ett konsumentskydd. Det finns cirka 1000 arkitekter i Sverige som är egenföretagare och har enmansföretag. De går att finna på webben och mässor bland annat men behöver marknadsföra sig mer. 

Uppsving för trähus

Arkitekter är precis som konsumenterna intresserade av hållbara lösningar och materialval. Materialen ska klara förändringar, slitage och vara bra för naturen. Ett material som haft ett uppsving på senare år är trä.

– Trä är ett hållbart material, ett av de bästa. Det är ett genuint och äkta material som vi är duktiga på i Sverige. Allmänhet och konsument är intresserade av hållbara lösningar. Man vill vara en del av lösningen, inte en del av problemet avslutar Tobias Olsson.