Hissbranschen är en högteknologisk bransch med höga säkerhetskrav. Digitaliseringen har öppnat nya möjligheter och utvecklat branschen, idag finns avancerade system som gör det möjligt att anropa hissen från mobiltelefonen eller surfplattan.

Bra tillväxt, i kombination med stora pensionsavgångar gör att hisstekniker är en brist. Det finns därför goda möjligheter för ungdomar att få jobb inom en spännande bransch. Särskilt stor är efterfrågan på de som gått Sveriges enda yrkeshögskoleutbildning till hisstekniker, hos Xenter Botkyrka i Tumba. Branschen kännetecknas av trygga anställningar och arbete finns vid olika typer av företag, från stora internationella koncerner till små och medelstora specialiserade företag.

– Det bästa med hissteknikerjobbet är möjligheterna. Det finns så många olika delar i jobbet, både lättare och tyngre. Vissa arbetsuppgifter kräver att du är stark, i andra behöver du ha ett stort fokus för att felsöka i ett styrsystem. Du är inte bara hisstekniker, ibland blir du snickare, rörmokare, städare, elektriker, målare och ingenjör. En allkonstnär med stor individuell frihet, säger Linda Lindström som har arbetat som hisstekniker i fem år och är numera anställd som hisslärare vid hissteknikerutbildningen i Tumba som startade förra året.

Linn Berglund går på hissteknikerutbildningen i Tumba. Linn trivs bra på utbildningen och hon ser fram emot att bli klar så hon kan hitta ett jobb. Varför sökte du till hissteknikerutbildningen?

– I gymnasiet praktiserade jag som hisstekniker och när jag såg att utbildningen skulle öppna i Tumba sökte jag in. Jag vill bli hisstekniker därför att det är ett varierat och väldigt socialt yrke där man får träffa nya människor varje dag och där den ena dagen inte är den andra lik, säger Linn.

Ansökningsomgången inför start hösten 2016 vid hissteknikerutbildningen i Tumba är öppen till 4 maj 2016. För att se film om hissteknikeryrket och ansöka, besök www.xenter.se