Claes ”Svartzonker” Claesson, som är kock, fiskare och aktuell som programledare för flera tv-program i höst, talar sig varm för den förmån vi har i Sverige att kunna ge oss ut och fiska i princip var som helst.

– Det är en lyx vi har som inte många andra länder har, som kan jämföras med allemansrätten. Fiske med handredskap är helt fritt längs med hela Östersjökusten och i de tre största sjöarna. Och för övriga sjöar och vattendrag kan man köpa fiskekort för en mindre summa och få tillgång till fisket.

Det är det som är så fantastiskt med fisket som hobby, du kan utöva det var som helst

Det är ett varierat fiske längs med Sveriges avlånga land från vidsträckta vildmarksområden norrut med harr, öring och röding, till gädd-, gös och abborrfiske i södra Sverige.

– Det är det som är så fantastiskt med fisket som hobby, du kan utöva det var som helst. Mitt eget smultronställe är Roslagen, men det beror mest på att jag har mina rötter där, berättar Claes Claesson med ett leende.

Det finns självklart regler för vad man får fiska och hur mycket, regler som är till för att bevara och vårda fisket. Exempelvis för fisket av gädda längs med Östersjökusten gäller att man bara får ta upp tre per dygn med handredskap och bara de som är mellan 40-75 cm långa. Dessutom finns fredningstider under året då fisket är förbjudet inom olika områden. Motsvarande regler finns för de flesta andra fisksorter också.

Välgödda fiskar under hösten

På höstarna börjar fiskarna äta upp sig inför vintern då de är rätt stillastående under isarna. Samtidigt så samlas betesfiskar som löjor, strömming och nors i stim vilket gör det lättare för de större fiskarna att äta upp sig.

På höstarna börjar fiskarna äta upp sig inför vintern

– Så, från mitten av september till skiftet oktober/november är en gynnsam tid för fiske över hela landet, det kan skilja sig lite åt tidsmässigt då isarna lägger sig tidigare norrut, förklarar Claes Claesson.

De vanligaste fiskarna för sportfiske under hösten är enligt honom gädda, gös och abborre, och spö för spinnfiske med artificiellt bete är det vanligaste redskapet för gemene man.

– Men man kan också meta med mask eller bröd eller pilka efter båt. Själv använder jag även andra fiskeredskap, men då ska man vara en van fiskare, förklarar han.

En stor industri

Att fiskeindustrin är en väldigt stor näringsgren ser man om man åker en tur genom Sverige. Nästan var och varannan bensinstation säljer fiskeutrustningar av olika slag.

– Och det är en av de stora fördelarna med fiske som hobby, det är verkligen inte dyrt. Du kan köpa en helt acceptabel fiskeutrustning för runt 350 kronor, berättar Claes Claesson.

Färsk fisk är alltid godast! Så, fiska bara upp det du behöver för dagen

För de intresserade, både nybörjare och mer vana fiskare, finns många organiserade fiskeresor runt om i Sverige. Det är bara att söka på ”fiskeresor” på webben så får man en stor mängs träffar att välja mellan. Det finns allt mellan paket som inkluderar erfarna guider som följer med och leder fisket, till restips med förslag på lämpliga ställen för fiske i olika delar av landet. Och på Havs- och Vattenmyndighetens webbplats finns information om regler för fisket i olika delar av landet, som fredningstider och godkända storlekar.

– Så, det är bara att ge sig ut och testa denna härliga hobby som sportfisket är, säger Claes Claesson.

När det gäller vad man kan göra med fisken finns recept för alla smaker. Han har egentligen bara en enda stark rekommendation för matlagningen.

– Färsk fisk är alltid godast! Så, fiska bara upp det du behöver för dagen, fyll inte frysen, avslutar Claes Claesson.