Båtar läggs i sjön och vid åkanten syns människor sitta ner i solljuset. Våra vattenmiljöer erbjuder välkomnande natur med påtaglig möjlighet för avkoppling. Under ytan väntar källan till ett äventyrligt friluftsliv. Det är dags att ta fram fiskespöet.

Att fiska med spö, lina och krok – det som vi kallar för sportfiske, är idag hetare än på väldigt länge. Närmare 2 miljoner svenskar fiskar någon gång per år. Omkring 400 000 människor benämner fiske som sitt största intresse. En kraftigt växande sportfiskebransch omsätter idag nästan 6 miljarder kronor.

Det är "inne" att fiska

Det är lätt att se hur sportfiske är ett med sin tid. Det är ”inne” att vara ute. Fiske erbjuder frisk luft, spänning och källa till samvaro året runt – en perfekt familjeaktivitet men också en utmärkt arena för rogivande ensamtid. Dessutom är fiske med spö en sådan inkluderande aktivitetet – alla kan delta på någorlunda lika villkor.

Fiske erbjuder frisk luft, spänning och källa till samvaro året runt

Lägg till att sportfiske samspelar med vår samtids syn på ekologisk hållbarhet. En ansvarfull sportfiskare fiskar på stadiga bestånd och tar inte mer fisk än vad som behövs för en trevlig måltid. Kan det bli mer närodlat än en abborre från den närliggande skogstjärnen? Dessutom föder sportfiske i regel ett miljöengagemang som varar över tid. Intresset för våra vatten och livet därunder blir ofta på riktigt först genom den reella naturupplevelsen.

Sportfiske för alla

Vi på Sportfiskarna arbetar dagligen med att ge näring till detta engagemang. För oss är det en helt central uppgift att ge fler chansen att prova på fiske. Barn och ungdomar står i förgrunden.  I år får 12 500 barn chansen att prova på fiske på skoltid genom vårt projekt Klassdraget. Efter dagen får eleverna behålla sina fiskespön. Genom satsningen Börja Fiska får närmare 5 000 barn möjligheten att låna ett fiskespö över sommarlovet. Massor av fiskeläger och prova-på-aktiviteter ger tiotusentals barn chansen till fiske.

Ger tiotusentals barn chansen till fiske

I våra 400 föreningar finns möjligheten att träffa andra som älskar att fiska. Här finns en källa till gemenskap och fördjupad kunskap kring fisket. Barn och ungdomar är alltid välkomna. För den som vill prova på tävlingsfiske är fiskeklubben den rätta platsen.

Utanför fönstret värmer vårsolen långsamt upp våra vatten. Där ute väntar gäddan, abborren, öringen och andra populära sportfiskearter.  Ett långt metspö med ett lätt flöte, en liten krok och något lockande därpå är alltid en effektiv metod. Gå inte över ån efter vatten – nyttja närmiljöns vatten, fisket inne i stadskärnorna är ofta riktigt bra.

Syns vid vattenbrynet!

Anders Karlsson,
Generalsekreterare Sportfiskarna