Start » Golf » Golf blir enklare
Golf

Golf blir enklare

Alla som provat att svinga en golfklubba vet hur komplex rörelsen kan kännas. Alla som sedan upplevt en perfekt träff vet att då är golf enkelt.

För tillverkarna av klubbor är målet naturligtvis att ge den perfekta träffen, för sedan är personen ohjälpligt fast i sporten.

Men hur ska alla som inte orkar läsa kryptiska tester av klubbor klara sig? De som inte förstår allt om loft, lie, spinn, vinklar, flex och annat. Golfmarknaden är enorm, alternativen oändliga och det är lätt att gå vilse. Jag tog hjälp av Fredrik ”Fritte” Hellström, specialist i golfbutiken Dormy i Barkarby. En jätteanläggning med kunder som drömmer om den perfekta golfrundan.

– Det är svårt att hitta rätt men dagens klubbor gör spelet enklare. De är mer lättspelade, mer förlåtande vid dåliga slag och faktiskt även billigare, säger Fritte.

Just priset varierar kraftigt. Allt från handsmidda järnklubbor och komplexa drivers anpassade för elitspelare till enklare klubbor för oss andra.

– Priset är inte avgörande och att sätta elitklubbor i händerna på någon med högt handicap är nästan alltid fel. Dessutom finns lika många svingar som det finns golfare och klubban ska vara anpassad till svingen, inte tvärt om.

Testa vilka klubbor som är bäst för dig

Fritte tar med mig ner i testanläggningen för att förklara. Här kan han mäta hur jag svingar, med vinklar, hastigheter och en uppsjö av värden jag inte trodde fanns i min sving.

– Även om allt kan mätas så är det också vad jag ser, liksom ambitionen du har som avgör vilken typ av klubbor du bör ha. Det finns så många varianter med lätta och tunga klubbhuvuden, former på klubbhuvudet, olika svikt i skaften, olika vinklar mellan skaft och klubbhuvud och så vidare så det är svårt. Man måste vara väldigt insatt och allt går inte att läsa sig till.

Tekniken för att hjälpa till med denna typ av tester finns i vissa golfbutiker och golfklubbar. En hjälp som absolut är värd att ta och som gör spelet blir både enklare och roligare. Dessutom minskar risken för felköp och att behöva byta klubbor efter en kort tid.

Finns då några trender inom sporten som av många karaktäriseras som så konservativ?

– Utvecklingen går väldigt fort. Särskilt gäller det klubbor och bollar. Idag klarar alla att slå längre och rakare. Tidigare var exempelvis drivern en klubba som följde med på banan av gammal rutin men aldrig användes. Nu spelar även nybörjare med driver för att det är enkelt. Järnklubborna är färre och lågt vinklade järn ersätts med hybridklubbor eller fairwaywoods (länge sedan de tillverkades i trä, reds anm.). Alla klubbor har blivit lättare att hantera.

Om du får ge ett enda råd till någon som idag inte spelar golf men fundera på att börja, vad blir det?

– Att de naturligtvis ska börja! Det är så otroligt kul och förutsättningarna är de bästa med bra banor, hög tillgänglighet och så utrustning som gör det enklare.

Golfmarknaden i Sverige

I Sverige finns 475 000 golfare anslutna till någon av de 473 klubbar som, på olika sätt, är knutna till Svenska Golfförbundet. Utöver det finns uppskattningsvis ett par hundra tusen personer som spelat eller spelar men väljer att spela på så kallade pay and playbanor, där medlemskap inte behövs.

Antalet golfare ökade under 2014 för första gången sedan toppåret 2004 då golfen hade över 550 000 officiella utövare.

Utrustningsmarknaden omsätter cirka 900 miljoner kronor i Sverige. 65 procent är  utrustning som klubbor, bollar, skor, golfbagar och liknande. 35 procent kommer från kläder, regnkläder och liknande.

Nästa artikel