Start » Golf » Laget som svingar mot OS
Golf

Laget som svingar mot OS

Golfen är tillbaka på OS-programmet och från svensk sida är siktet, fullt realistiskt, inställt på guld. För våra världsspelare blir det en helt ny upplevelse med rum i OS-byn, tusentals idrottare från hela världen och en stortävling för äran och en olympisk medalj.

Sverige kommer väl förberedda. Redan när sporten 2009 föreslogs återkomma på OS-programmet så sattes bollen i rullning och idag pågår finslipningen inför tävlingarna. Världsrankingen, som är uttagningsnorm, innebär att Sverige i dagsläget får med två damer och två herrar. Just nu Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg samt Henrik Stenson och David Lingmerth. Spelare som alla definitivt kan vara med och slåss om medaljerna.

Katarina Vangdal, förbundskapten för våra dam- och herrlandslag, har varit ansvarig under hela planeringen inför OS. Förutom från sin egen stab får hon också stöd från SOK och all den erfarenhet de har av den mycket speciella tävling ett OS är.

– OS är något helt annat jämfört med de tävlingar våra spelare normalt spelar och vi försöker förbereda alla på bästa sätt. Exempelvis har vi besökt olympiabyn och tittat på banan. En spännande och bra bana där vi filmat svårigheter, testat sanden i bunkrarna och gräset på fairways och greener. Nu återstår mest detaljer som kläder, reseplanering och att sätta in alla i hur det fungerar på ett OS, säger Katarina.

För våra spelare väntar dagar långt från det normala arbetet på tourerna. Som en förberedelse på vad som väntar så engagerades Thomas Johansson, silvermedaljör i dubbel i tennis vid OS 2008. Han kunde beskriva vilken fantastisk upplevelse som väntar. Inte minst för spelare som normalt mest tävlar individuellt och sällan för sitt land på det sätt som sker i OS.

Laddade världsstjärnor

Hos de spelare som ingår i den grupp som kan tänkas kunna kvalificera sig för OS är förväntningarna höga och det har aldrig funnits någon tvekan om att ställa upp.

– Golfen får en ännu större publik genom OS vilket bara är positivt för sporten. Att få vara med på invigningen, träffa en mängd andra idrottare och, förhoppningsvis, vinna medalj för Sverige blir en helt fantastisk upplevelse, säger Henrik Stenson i en kommentar till vad OS betyder för golfen och honom själv.

Även Anna Nordqvist är positiv till att golfen äntligen kommer in på OS-programmet igen. Hon har planerat sin säsong och tävlandet innan OS för att komma så väl förberedd som möjligt till Rio.

– OS är ju bara var fjärde år och eftersom jag är så idrottsintresserad så har OS alltid varit enormt stort för mig. Jag räknar nog OS som lika viktigt som våra majors. Lite tråkigt att det inte blir någon lagtävling, gärna mixed, men förhoppningsvis kommer det i framtiden, säger Anna.

En fråga är givetvis vad OS kommer betyda för golfens utveckling i Sverige. Kan intresset öka igen och exempelvis locka fler ungdomar till sporten? Jag lät Katarina svara på frågan och om vi i framtiden därigenom kan få se ännu fler svenska spelare i OS?

– Mycket görs för att utnyttja intresset som OS skapar. Klubbarna får en viktig roll genom att öppna upp, inte minst för knattar och ungdomar. Alla ska kunna få prova på, alla ska känna sig välkomna och få möjlighet att förstå vilken fantastisk idrott för alla generationer som golf är. Då kommer vi säkert ha ännu fler spelare i OS i framtiden, avslutar Katarina.

OS har en enorm förmåga att forma positiva förebilder genom den uppmärksamhet tävlingarna får. De spelare Sverige skickar till Rio har alla förutsättningar att bli både hjältar och förebilder som genererar det intresse golfen definitivt är värd.

Nästa artikel