För tredje året i rad blev vi fler golfare i Sverige 2016 – en ökning med nära 10 000. Vi är nu 486 631 aktiva, vilket gör golf till en av de största idrotterna i Sverige.

Vi spelar mer också. Trots en kall fjolårsvår med sen öppning av banor i stora delar av landet sattes rekord i antal bokade ronder – otroliga 6,9 miljoner, i snitt 15,4 ronder per spelare.

Ökad juniorverksamhet

Ökningen beror sannolikt på större synlighet för sporten i media genom fina tourframgångar och OS i Rio där golfen gjorde comeback efter 112 år. Men också på att golfklubbarna blivit bättre på att erbjuda varierat utbud av medlemskap och spelrättigheter. Den fantastiska utvecklingen ger tillförsikt inför framtiden.

Positivt är också juniortillväxten

Positivt är också juniortillväxten. Satsningen på nationella och regionala läger bär frukt och antalet klubbar med bra juniorverksamhet ökar. Tillsammans med vår huvudpartner Skandia får tusentals barn och unga mellan 7 och 21 år möjlighet att utvecklas och spela tävlingar som Skandia Cup, Skandia Tour och Skandia Junior-SM. En mycket starkt bidragande orsak till svenska framgångar.

Vi kommer också att minnas 2016 genom Henrik Stensons seger i The Open Championship på Royal Troon – den första svenska majorsegern på herrsidan. Duellen mot Phil Mickelson gav eko i och utanför golfvärlden och är redan en odödlig klassiker i golfhistorien. Resultatet 20 under par totalt är bättre än Tiger Woods rekord från The Open år 2000 och är tangerat lägsta segerresultat i någon major. Dessutom är 63 slag sista dagen en tangering av det lägsta enskilda rondresultatet i en major.

Positiv energi

Triumfen följdes upp med silvermedalj i OS. Nästan 1,5 miljoner svenskar såg Henrik Stenson i en ny duell om segern den historiska söndagen i Rio där Stenson till sist tvingades se sig slagen av engelsmannen Justin Rose. Säsongen avslutades med totalseger på Europatouren, Svenska Dagbladets bragdmedalj och titeln Årets manlige idrottare på Idrottsgalan. Det är imponerande och jag är glad att vi har en så framgångsrik och samtidigt ödmjuk världsstjärna som ambassadör för svensk golf.

Inte illa för ett litet land som Sverige

Vid sidan av Henrik Stenson sågs fler fantastiska prestationer. Alexander Norén avslutade säsongen strålande och vann fyra tävlingar på Europatouren och slutade nia på världsrankingen. Anna Nordqvist vann på LPGA-touren, kom tvåa i US Women’s Open (efter förlorat särspel) och slutade elva på rankingen. Madelene Sagström vann hela undertouren Symetra Tour och kvalificerade sig för LPGA Tour, och superlöftet Julia Engström vann som 15-åring Ladies' British Open Amateur Championship och fick spela tre majors.

Totalt tog svenska proffs- och amatörspelare 72 internationella segrar eller medaljer under 2016, inräknat mästerskap, tourer och college division 1. Inte illa för ett litet land som Sverige.

Öka antalet kvinnliga spelare

Medvinden och framgångarna ger positiv energi inför 2017 då vi fortsätter arbeta för att fler ska upptäcka tjusningen med golfen. Boka in 20 maj i kalendern. Då är det premiär för Golfens dag, en nationell satsning på landets golfklubbar dit du är välkommen att ta med vänner och familj som kanske inte spelar än men är nyfikna på vår idrott. Läs mer om Golfens dag på sidan XX.

Jämställdhetsfrågan är en av de viktigaste utmaningarna

Jämställdhetsfrågan är en av de viktigaste utmaningarna för att golfen ska vara en relevant idrott i framtiden. Längre fram i tidningen kan du läsa om Svenska Golfförbundets Vision 50/50 – ett förändringsarbete med målet att göra golfen mer inkluderande och attraktiv för fler samt öka antalet kvinnliga spelare och golfledare.

I den utdragna frågan om golf och friskvårdsavdraget hade vi anledning att hoppas på en ändring när Skatterättsnämnden i maj 2016 godkände avdrag för drivingrange och pay & play. Tyvärr blev det stopp när Högsta förvaltningsdomstolen upphävde beslutet i december, men förhoppningarna om att golf kommer att godkännas för friskvårdsavdrag kvarstår och nya skrivelser är redan inskickade.

Avslutningsvis önskar jag dig en bra säsong med mycket golfglädje. Vi ses väl på Golfens dag den 20 maj?

Gunnar Håkansson,
Generalsekreterare
Svenska Golfförbundet