1. Grilla utan tändvätska

Att grilla med kemikalier är galenskap – det är både snabbare, säkrare och mer miljövänligt att använda en elektrisk tändare.

2. Förkorta grillförberedelserna 

Tiden går långsamt om man är hungrig och kolen vägrar bli färdig. Med ett flöde av varm luft så tänds grillen snabbare och kolen blir färdig mycket, mycket fortare. Det gör du enklast med en tändare som blåser varmluft.

3. Välj rätt kol

Briketter är pulveriserad kol som pressas samman med majsstärkelse (det är stärkelsen som gör att briketter ryker). Vissa fabrikanter trycker ihop sina briketter väldigt hårt, och då tar det lååång tid tills man kan grilla. Jag använder uteslutande vanligt kol från en norrländsk producent. Tänk också på att inte använda för mycket kol.

4. Placering av maten på grillen är viktigt

Lägg kolen på ena sidan av grillen och maten på den andra. Och använd lock! Då blir maten genomstekt utan att bli vidbränd.

5. Öppna inte locket

Jag grillar uteslutande under lock och försöker att inte tjuvkika allt för ofta. Som amerikanerna säger ”if your looking it ain't cooking”.