Spansk vinindustri

  • Bodegor med ekologisk vinproduktion: mer än 700
  • Världens största area av ekologisk vinodling
  • Skyddade ursprungsbetäckningar (Denominaciones de Origen, D.O.): 69 
  • Världens största area med vinodling: 1,02 miljoner hektar Världens största exportör av vin: mer än 50 % av produktionen
  • Världens tredje största vinproduktion: 41 miljoner hektoliter
  • Bodegor: mer än 4000
  • Druvsorter: mer än 90

– Vi hoppas på 25 goda år till, säger Clara Guzmán, chef för kontoret. 

I organisationen ingår ICEX Spain Trade & Investment, en del av ett stort internationellt nätverk som främjar spansk handel i utlandet och utländska investeringar i Spanien. Utveckling i Sverige speglar utvecklingen på hemmaplan. När organisationen precis skulle etablera sig, utgjordes exporten hit framförallt av vin och jordbruksprodukter.

Spanien är en av Sveriges största leverantörer av jordbruksprodukter

Det är fortfarande viktiga produkter – Spanien är en av Sveriges största leverantörer av jordbruksprodukter och det finns anledning att återkomma till vinet – men sedan 90-talet har den spanska ekonomin utvecklats. Stora framsteg har gjorts när det gäller teknisk industri och grön energi. Spanska teknik- och infrastrukturföretag samt klädkedjor (ZARA, Mango, Desigual) har etablerat sig på den svenska marknaden. 

– Vi är världsledande när det gäller infrastruktur, ingenjörskonst, projektledning och tillverkning av bildelar, säger Angela Cabello, marknadsanalytiker på Spanska Handels- och Ekonomikontoret.

Blygsamma kulturskillnader 

Att göra affärer i Sverige är relativt smidigt, menar Clara Guzmán. Dels är den svenska ekonomin en öppen marknadsekonomi, dels är administrationen ett föredöme. Spanska företag kan tävla i upphandlingar på lika villkor och vinner flera av dem, inte minst inom infrastruktur, konsultverksamhet och tunnelbyggen.

Svenskarna har ett gott rykte i Spanien

Hur är det att göra affärer och arbeta med svenskar? Uppstår kulturkrockar? Clara Guzmán vill helst inte generalisera och menar att de kulturella skillnaderna är blygsamma. I den mån de existerar brukar spanjorer och svenskar komplettera varandra. Men – tillägger hon diplomatiskt – svenskar älskar verkligen att planera. Spanjorer är överlag vana med snabbare puckar. 

Samtidigt är det värt att påminna om att handeln även flödar åt andra hållet. Många svenska företag har etablerat sig i Spanien och 1,8 miljoner svenskar besöker Spanien varje år. Justerat för folkmängd är svenskarna det folk som gör störst investeringar i fastigheter. 

– Svenskarna har ett gott rykte i Spanien. De är välutbildade, anstränger sig för att lära sig språket och spenderar mer pengar än många andra. Överlag är kompetensen hög i Sverige och det finns världsledande företag inom så gott som alla sektorer. Det är imponerande med tanke på folkmängden, säger Clara Guzmán. 

Vin och mat av världsklass

Tillbaka till vinet. Även vinindustrin speglar utvecklingen i landet i stort. Även här har det skett en stor modernisering.  

– Men med modernisering menar vi inte industrialisering och massproduktion. Snarare handlar det om att använda nya tekniker för att höja kvaliteten på vinet. Många producenter har även satsat på att producera viner baserat på inhemska druvsorter. Så det rör sig om en modernisering som utgår från tradition och samtidigt tar till vara på mångfalden, säger Angela Cabello. 

Vin och mat går som hand i handske

Kvaliteten har spridit sig från de traditionella vindistrikten till i så gott som alla delar av landet.

– När jag bodde i Madrid för 20 år sedan drog man sig för att beställa in lokalt producerat vin på restaurangen. Nu ser du viner från Madrid på många av de bästa restaurangerna, även här i Stockholm, säger Clara Guzmán. 

Vin och mat går som hand i handske, och parallellt med vinindustrin har gastronomin fått sig ett uppsving. 

– Många av världens bästa restauranger finns i Spanien och det finns åtta spanska Michelinrestauranger, säger Angela Cabello.  

En stark trend i Spanien är att producera högkvalitativa ekologiska viner. Många av dem har kammat hem internationella priser och sett till odlingsyta är Spanien världsledande på området. Fast att tala om en ny trend är egentligen missvisande; Spanien har producerat ekogiska viner sedan 70-talet.  

De erkänner utan omsvep att det spanska vinet inte fått den uppmärksamhet det förtjänar i Sverige

Den traditionella Riojan och Riberan. Men också viner från Bierzo, Ribeira Sacra, Mallorca, Valencia, Alicante, Murcia, Navarra, Málaga och olika delar av Cataluña. Clara Guzmán och Angela Cabello talar i munnen på varandra när vin kommer på tal och kan inte enas om vilka distrikt som är bäst. Och då har de ännu inte börjat tala om cavan. Eller vinet från Kanarieöarna, där den vulkaniska jorden ger vinet en speciell smak.  De erkänner utan omsvep att det spanska vinet inte fått den uppmärksamhet det förtjänar i Sverige.

– Sett till kvalitet, erfarenhet, tradition, modernitet och mångfald borde vi vara bland de tre främsta leverantörerna till Systembolaget. Och det ska vi fortsätta att arbeta för, säger Clara Guzmán.