Tips

Vad är dina tre bästa tips för nyårsfesten?

  • Välj rätt glas
  • Drick den bästa champagnen sist, men inte under tolvslaget.
  • Ge dig själv tid att verkligen smaka och njuta av champagnen.

Vad är viktgast att tänka på när man ska välja champagne?

– Det finns inget enkelt svar på detta, men den absolut vanligaste missen de flesta gör är att välja fel glas. Glasen ska vara höga, ha en bred mitt samt en smal öppning.

– Tänk även på vilket tillfälle du ska servera champagnen. Väl stil efter tillfälle.

Så vilken champagne skulle du rekommendera att man serverar på nyårsfesten?

– Jag tycker att man ska ha champagne genomgående på hela middagen. Börja med en lite enklare champagne och avsluta med den bästa. Höj nivån gradvis för varje rätt. Men drick absolut inte den bästa champagnen vid tolvslaget! Då står man ändå bara och huttrar, och har troligen fått i sig lite innan, vilket gör att champagnen inte kommer till sin rätt. Så ta ett annat bubbel då.

– Se även till att njuta ordentligt av din champagne. Skulle jag välja en champagne från Systemet till nyårsfesten skulle jag välja det som serverades på årets Nobelfest, en Taittinger Comtes de Champagne.

Prosecco och Cava har blivit lite av en trend, vad tycker du om det?

– Jag låter kanske lite snobbig nu, men innan jag lärde mig dricka champagne tyckte jag faktiskt om Cava. Men nu tycker jag mer att det hör hemma i en drink.

Det finns många tips på champagnedrinkar. Är det något du tycker förstör eller förhöjer smakupplevelsen?

– Jag har testat en del drinkar med champagne i och de var faktiskt rätt goda. Ju bättre champagne desto godare drink. Personligen skulle jag inte göra champagnedrinkar på min bästa champagne då jag tycker att det är ett slöseri med en bra champagne. Här skulle det kunna fungera med en bra Prosecco istället.

Det finns ett talesätt; ha alltid en flaska champagne på kylning. Är det något du håller med om?

– Jag tycker man ska ändra det till att man alltid ska ha en kyld Magnumbutelj hemma. För man vet aldrig hur många som kommer!

Hur ska du fira nyår?

– Jag ska faktiskt fotas för min nya bok; Champagne Hiking. Så jag kommer vara på en privat båt med utsikt över operahuset i Sydney för att titta på fyrverkerierna. Jag vet även redan nu vad jag kommer ha i glaset, en Belle Epoque Blanc de Blancs.