– Ekologiskt som begrepp har blivit mer och mer attraktivt och vi ser att intresset hela tiden växer. Dels har gemene man blivit mer medveten om mat och dryck och vad vi faktiskt stoppar i oss. Det är också restaurangernas initiativ till att bli KRAV-märkta som påverkat det ökade intresset för ekologiska spritvaror. Det här berättar Gustaf Thuresson, marknadschef på Darom Spirits and Liqueurs.

Ekologiskt och naturligt inte samma sak

Kort och gott, konsumenter efterfrågar i allt högre grad produkter som är ekologiska, naturliga och som produceras direkt från råvarorna. Att producera ekologiska spritdrycker är dock en sak och att använda sig av riktiga råvaror är en annan. Det går att finna ekologiska spritdrycker som har tillsatser i form av smakämnen. Sedan finns de ekologiska snapsar som också enkom använder sig av naturliga råvaror. 

De äldsta tryckta svenska recepten på kryddat brännvin, snaps, är från 1522

– De äldsta tryckta svenska recepten på kryddat brännvin, snaps, är från 1522, där biskopen i Västerås, Peder Månsson, beskriver i sin Läkebok hur kryddorna skulle extraheras. Medicinalörterna var den främsta smaksättningen ett exempel är malörtsblomman som vi har i det vi kallar besk, örterna skulle ligga i brännvin i tre timmar under solens strålar för att ge smak. Brännvinet användes i första hand inom kruttillverkning och läkekonsten men kryddningen av det smaksatta brännvinet skänkte också en angenäm smak, fortsätter han.

Genom att utgå från en traditionell destillationskonst vilket har sitt ursprung i den kunskap arabiska kemister gjorde känt och extrahering av kryddväxter, fast i modern tappning, går det också idag att njuta av ett naturligt smaksatt brännvin.

Smaker som inte kan ersättas

– I grunden utgår man från vete, potatis eller sockerbetor för att destillera brännvin. Spritens kvalité är det viktigaste för att kunna arbeta fram de naturliga smakerna i snaps. Råvarorna ska tydligt identifieras i smaken som du luktat och känt om man någon gång kommit i kontakt med till exempel fläderblommor, havtorn och malört, Man ska också kunna känna skillnaden på en smak som har löst sig i spriten och på så sätt blommat ut riktigt i snapsen.

Detta ger också en mer exklusiv upplevelse

Aromer, ekologiska eller inte, kan aldrig ersätta den naturliga råvaran, menar Dan Pettersson, flavourist och grundare av företaget… Sprit är en av de mest effektiva smaklösare du kan använda och genom att låta kryddningen dra i sprit löses smaken ut i alkoholen. Ett aromatiskt smakämne som många tillverkare väljer att använda sig av idag är inte godkänt att kalla snaps trots detta väljer fortfarande många att istället använda sig av koncentrerade smaktillsatser där den ursprungliga råvaran knappt är en del av snapsen. 

Många gånger används detta, för att täcka smaker och på ett enkelt sätt komma undan en lång process. Förhoppningsvis får vi se fler traditionella alternativ på marknaden redan nu ser vi en ökning inom detta segment medvetenheten är helt klart större än för några år sedan.

– Klart att vi också kan se nackdelar rent ekonomiskt att bara använda sig av naturliga råvaror vilket både kan göra att smakerna varierar beroende på skörd men framförallt ur ett ekonomiskt perspektiv att det inte går att tillverka mer än skörden tillåter. Men detta ger också en mer exklusiv upplevelse avslutar Gustaf Thuresson.