Den pratglada och härliga Helsingborgskan Shireen Selfelt vann årets upplaga av Hela Sverige bakar. Men det här var fjärde gången hon sökte till programmet.

– Första gången jag sökte ringde de inte ens upp mig. Andra gången gjorde de i alla fall det. Den tredje gången föll jag på mållinjen och missade precis att bli utvald som en av de 12 tävlande. Och ja, den här gången vann jag!

Du är envis!

– Ja, och jag gillar att tävla! Jag bestämde mig för att jag inte skulle ge mig. Jag skulle söka in varje år tills jag kom med. Om det så skulle bli en 45-årig Shireen som stod där, så skulle jag komma med.

Men att du inte fick en dålig självkänsla av att bli ratad varje år?

– Nej, men jag kände ändå att jag blev bättre och bättre för varje år. Jag började laga efterrätter när jag var 21 år. Så jag har inte hållit på så länge. Nu när jag ser tillbaka på första gången som jag sökte förstår jag varför jag inte gick vidare. 

När förstod du att du skulle kunna ta hem årets upplaga?Bok

– I början av tävlingen fick jag en guldstjärna och det kändes jättekul. Jag var nöjd bara jag inte var den första som åkte ur tävlingen. I mitten av programmet gick det sämre. Då började jag tappa tron på att jag skulle ta mig längre. Men sedan i program sju fick jag min andra stjärna och i program åtta fick jag min tredje. Då hade jag flest stjärnor av deltagarna och kände att det här nog kan gå hela vägen.

Shireen Selfelt bodde tillsammans med de andra deltagarna på en herrgård i tre veckor, och hade kameror på sig tolv timmar varje dag. Hon befann sig i en bubbla. När hon kom ur bubblan fick hon inte berätta om hon vunnit eller inte. I ett halvår bar hon på hemligheten – även om kollegor som följde programmet försökte få henne att försäga sig.

Shireen jobbar som Key Account Manager på ett datorföretag. En helt annan värld än att stå och sockra och grädda bakelser.

I boken finns ett helt kapitel om choklad. För det är vad jag älskar mest

– Jag trivs jättebra på mitt jobb. Jag är en duktig säljare. Men målet nu är ändå att jag ska satsa helhjärtat på det här med bakningen. Använda mina säljkunskaper till att sälja mig själv, säger hon. 

Shireen har precis kommit ut med en egen bok ”Baka som en stjärna”.

– I boken finns ett helt kapitel om choklad. För det är vad jag älskar mest. Och så finns det också ett kapitel om tårtor, det gillar jag också. Det är så kul att baka tårtor!

Till nyår, vad kommer du bjuda dina gäster på för efterrätt då?

– Jag gillar att duka upp flera efterrätter. Det behöver inte vara ett buffébord, men några olika alternativ. Gör du efterrätterna i mindre format kan gästerna äta fler också. Jag skulle vilja ha en chokladfondant, en sorbet och en fruktsallad. Och så tänker jag att jag skulle vilja duka upp det på ett större fat så alla får ta från samma. Och dekorera fatet med torkade blommor.

Till nyårsdagen, vad bjuder du på för sött då?

– Då är jag för trött för att göra något! På sin höjd beställer jag hem pizza, tar ut en glass ur frysen och sedan ligger jag och kollar på film!

Profil

Bor: Stockholm
Från: Helsingborg
Familj: Maken Sebastian och två hundar (Nikki & Kasper)
Jobbar med: Account Manager på HP
Roligast att baka: Tårtor
Godaste att äta: Något mumsigt med choklad
Hur var det att vara med i Hela Sverige bakar: Ett helt fantastiskt äventyr. Galet och superkul!
Framtidsdröm: Få mitt företag att växa, att bli en TV-figur