Kanske är det då inte så konstigt att det idag 2015 är populärt att, istället för att låta Sydafrika komma hit till våra breddgrader, åka ner för att på plats njuta av såväl vin som vackra landskap. 

Sydafrika är den nionde största vinproducenten i världen

– Idag är det vanligt med designade gruppresor som går i vinets och upplevelsernas tecken. Inte bara får man uppleva sydafrikanska specialiteter i glaset och på tallriken tillsammans med experter, man får även upptäcka en unik natur tillsammans med potentiella vänner för livet, berättar Tomas Polacek, vd för Sydafrikaresor.

Erfarna reseledare kan visa det allra bästa av det sydliga landet på kontinenten Afrika, och med en medresande sommelier blir vinprovningen dessutom lite utöver det vanliga.

Sydafrika är den nionde största vinproducenten i världen med över 4000 vinproducenter i landet och vingårdarna sträcker sig över gigantiska områden. Klimatet i Sydafrika liknar medelhavsklimat vilket skapar gynnsamma förutsättningar för vinodling av världsklass.

– Det är också ett härligt klimat för bad och sol, spännande safaris, vacker natur och sightseeing i Sydafrikas städer, säger han.

I Sydafrika har man specialiserat sig på främst två druvor

I Sydafrika har man specialiserat sig på främst två druvor. Dels har vi korsningen mellan Pinot Noir och Cinsault, kallad Pinotage vilken är unik för Sydafrika. Den dominerande gröna druvan är å andra sidan Chenin Blanc som ger allt ifrån halvtorra, halvsöta viner till torra, mousserande. Även Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay och Sauvignon Blanc odlas i landet.

– De största och mest kända distrikten som dessutom många efterfrågar ett besök till är Stellenbosch och Franschhoek. Åker man hit kommer man garanterat att få uppleva goda viner och dramatiska vyer, säger Tomas Polacek.

Stellenbosch vindistrikt ligger omgiven av spektakulära berg och är det mest kända vindistriktet i Sydafrika. Idag är över 300 vingårdar etablerade i området. Stellenbosch är också en universitetsstad och Sydafrikas näst äldsta efter Kapstaden. Städerna ligger dessutom bara fem mil ifrån varandra.

– Vill man passa på att även njuta stadsliv under vinresan går det alltså utmärkt, fyller han i.

Sydafrikas kök bygger på mat lagade av naturliga råvaror, gärna direkt från havet

Franschhoek är ett annat berömt vindistrikt som ligger i en av världens vackraste vindalar. Staden är känd för sin vin- och matkultur och Franschhoek ses av många som Sydafrikas gastronomiska huvudstad.

– Sydafrikas kök bygger på mat lagade av naturliga råvaror, gärna direkt från havet men även köttet är centralt i landet. Maten är kryddig och inte sällan fruktig. Sydafrika har ett riktigt världskök och många restauranger håller också världsklass, säger Tomas Polacek och avslutar:

– Reser man inte i grupp är mitt råd att göra grundlig research innan resan, för det finns så många dolda pärlor i detta land!