Att vandra mellan vingårdar i natursköna landskap och prova vin vid köksbordet hemma hos en producent gör resan till en särskild upplevelse.

Lär känna landet och kulturen

– Man får en helt ny syn på vinet när man skakar hand med vinmakaren själv och får se hur tillverkningen går till. Man får en helt annan känsla för området och produktionen. Dessutom lär man känna landet och kulturen mycket bättre, säger Johan Magnusson som är vd i resebyråbranschen och expert på vandringsresor.

Redan för tio år sedan arrangerade han resor till vinregioner i Frankrike och Italien. Då reste man med buss men Johan Magnusson slogs av hur däst man blev av att prova vin och äta god mat utan att röra på sig mellan vingårdarna. Därför blev resor till fots eller med cykel ett alternativ som svenskarna snabbt hakade på. 

Vandringsresor till vinproducenter har blivit väldigt populärt

– Vandringsresor till vinproducenter har blivit väldigt populärt. Det är ett trevligt sätt att resa på och det passar bra om man inte har så mycket tid men ändå vill komma ifrån några dagar. Resorna är oftast över ett veckoslut. Det lockar dem som har en aktiv livsstil och som tycker om att uppleva något utöver det vanliga när de reser.

Idag finns möjligheten att göra vandringsresor i Europas mest kända vindistrikt och byar. Till de mest populära hör Toscana, Valpolicella och Bourgogne.

– Vinrankor gillar ju fina lägen och det gör människor också. Omgivningarna i vindistrikten är mycket vackra och ligger ofta i bergssluttningar, som i Barolo till exempel. Det passar väldigt bra att vandra där, säger Johan Magnusson och fortsätter:

– Champagne är också ett populärt område att vandra och cykla i. Där är också väldigt vackert och så kan man besöka Dom Perignons grav. Han som enligt sägnen ”uppfann” den ädla drycken. Som arrangör av vinresor letar man ständigt efter nya producenter att besöka.

I en resa ingår alltid besök hos vinjättarna men också hos små familjeägda vingårdar.

När vi ansträngt oss genom att gå eller cykla så tycker vi att vi kan unna oss lite

– Det blir så intimt vid ett sådant besök. Det är ju det resenärerna tycker är allra roligast och som är mest populärt. Inte minst i Champagne. Där finns många små producenter.

Johan Magnusson har en teori om varför vinresor är så populära bland svenskarna.

– Vi är lite puritanska av oss. Vi vill ogärna dricka vin utan anledning men när vi ansträngt oss genom att gå eller cykla så tycker vi att vi kan unna oss lite. Inte annars.

Vinresor med båt

I framtiden tror Johan Magnusson att konceptet kommer att utvecklas. Redan nu kan man göra liknande resor till Sydafrika och det finns också båtresor på Europas floder där man bor ombord på båten och ägnar dagarna åt att cykla runt i de mest kända vindistrikten.

– Det finns alltid mer att upptäcka. Ju fler vingårdar man besöker desto mer finns det att lära sig. Som i Champagne. Man kan ha besökt tusen producenter där och ändå har man lika många kvar.