Det finns många förutfattade meningar om guidade rundresor. Att man måste spendera varje sekund av semestern med främlingar eller att alla måste göra samma sak. Men inget av dessa påståenden stämmer in på verkligheten.

Genom att inte ha alla utflykter inbakade i resans pris kan resenären själv välja hur mycket gruppresa det ska vara

– Vissa har en förlegad bild av guidade resor. Du har en valfrihet under resans gång att inte följa med på allt. Det finns en färdig rutt, följer du med på dessa får du en helhetsupplevelse. Men du behöver inte göra det, förklarar Jeanette Larsson, produktchef på ett resebolag. 

Många researrangörer idag har en stor kunskap och erfarenhet, och är måna om att resenärerna ska känna att det finns plats för individuella intressen och egentid. Dessutom finns det rundresor för små och stora grupper, resor som är anpassade efter ålder, intressen och budget.

– Det finns en stor flexibilitet. Genom att inte ha alla utflykter inbakade i resans pris kan resenären själv välja hur mycket gruppresa det ska vara.

Bekvämlighet är viktigt

Många har i sina yngre dagar valt att ta bilen när de ska ut och resa. Men att hitta vägen, leta parkeringsplats och annat praktiskt är inte alltid lika lockande för en senior.

Det går att uppleva lika mycket på egen hand, men det tar tid

– Har man gjort det ett antal gånger kan det vara skönt att bara sätta sig ned och låta andra fixa. Resan kan fortfarande vara ett äventyr, skillnaden är att det är någon annan som tar hand om det praktiska medan du koncentrerar dig på att njuta av upplevelsen och intrycken.

Det går att uppleva lika mycket på egen hand, men det tar tid. En guide känner till alla pärlor och ser till att du får den bästa kombinationen av upplevelser och avkoppling. Du behöver inga guideböcker, du behöver inte kolla upp vägen och alla bekvämligheter är redan ordnade.

Flyg eller buss?

Men vilket resesätt är det man ska välja som senior?

– Bussresa är till för dem som tycker att det är skönt och avkopplande att de första och sista dagarna läsa en bok, lära känna medresenärerna, och skapa intryck på vägen. Flygresenärerna är de som inte har lika mycket tid eller tycker att det är skönare att flyga ned till destinationen. Väl på plats fungerar det på samma sätt.