’En researrangör måste alltid stå med fingret i luften för att känna hur det blåser. Vart vill Sveriges resenärer åka nu, och nästa år? Det gäller därför att vara lyhörd och lyssna på resenärernas synpunkter, men också hålla ögon och öron öppna efter nya destinationer.

Mallorca har verkligen fått ett uppsving bland såväl yngre som äldre resenärer

Så vad är det som är populärt nu? Ett av svaren är öturism, som också kommer att satsas stort på under 2016 och 2017. Mallorca har fått en renässans framförallt bland 40- och 50-talister som återigen besöker ön de kanske inledde sin turistkarriär med.

Mallorca har verkligen fått ett uppsving bland såväl yngre som äldre resenärer och det är inte konstigt; här finns såväl solen som maten och atmosfären. Även Malta är populärt och kanske en ny bekantskap för många svenskar, och Porto Santo, en portugisisk ö mitt ute i Atlanten, är ett nytillskott som inte bara erbjuder kilometerlånga stränder utan även bra golf och vandring.

Ciceroner som guider

I 1700-talets Sverige var det vanligt att man gav sig ut i Europa för att bilda sig; till sin hjälp hade man så kallade ciceroner, guider, som tillförde ytterligare dimensioner genom sin expertkunskap inom olika ämnen. I dagens Sverige, 2015, är detta något som återigen börjar växa sig starkt.

Vi ser att allt fler resenärer väljer att ge sig ut på flodkryssningar för att både åtnjuta vacker och en medföljande cicerons kunskap. I båtar som rymmer mellan 100 till 200 ombordstigna skapas en familjär stämning och i slutet av resan har man ofta lärt känna alla. 

Spa- och hälsoresor är ett annat spännande tema

Även resor till vackra trädgårdar och parker är möjliga där en trädgårdsmästare guidar sällskapet genom växtriket. Eller varför inte en resa till en vingård tillsammans med en erkänd sommelier som många gånger kan tillföra något extra till de mycket uppskattade vinprovningarna? 

Spa- och hälsoresor är ett annat spännande tema där resorna inte sällan går till östra Europa. Här finns mineralrikt vatten och utflykter till badanläggningar med termalbad kan kombineras med massage och andra behandlingar. Även yogaresor är mycket populära och det är roligt att se hur många det är som inte bara söker sol och bad utan även själslig rekreation!

Långtidsresor under våra mörka månader

För de som söker längre utlandsvistelse finns de så kallade långtidsresorna där normallängden på en resa är en månad upp till sex veckor. En långtidssemester är idealisk under vinterhalvåret för oss svenskar, eftersom vi kan lämna snö och slask och halkiga trottoarer mot medelhavsklimat med mycket sol. Lite som ett sommarnöje, fast på vintern. 

Även om vi vill ut och resa är tryggheten fortfarande viktig

Inte sällan blir man som 60-plusare påhejad av sina barn att börja tänka mer på sig själv och en av de starkast växande kundkategorierna bland långtidsresenärerna finns därför bland oss som är lite äldre. Det finns många bra lägenhetshotell med möjlighet till självhushåll där man kan byta hotellfrukost mot kaffe på balkongen i morgonrocken. Lite som att vara hemma, fast borta. 

Även om vi vill ut och resa är tryggheten fortfarande viktig för många av oss och vi vill vara säkra på att hamna på bra platser samt att kunna få hjälp med allt ifrån restaurangtips till råd vid eventuella incidenter. Därför är så kallade paketresor fortsatt populära för det innebär inte bara duktiga färdledare och hjälp med boende och transfer; det innebär också en gemenskap.

Trots allt vill vi ju vara säkra på en lyckad semester, oavsett vart vi än reser!