Om Sydafrika förut var ett populärt resmål för vagabonder och lyxresenärer, är det idag ett land som resenärer i alla dess former vill uppleva.

– Generellt har många svenskar gått ifrån de riktigt renodlade sol-och badresorna och vill istället ha upplevelser och chansen att upptäcka något nytt, vilket Sydafrika kan erbjuda, berättar Johanna Härbst, marknads- och försäljningschef på en researrangör. 

Sydafrika ligger även rent tidsmässigt bra till för oss i Sverige. I och med att det inte är någon tidsskillnad mellan länderna innebär resan, till skillnad från resor till USA eller Thailand, inget besvär med jetlag och behov av en omställningsperiod. Många gånger reser man dessutom på nätterna.

– Efter att ha satt sig på planet kvällstid i Sverige landar man på morgonen i Sydafrika, utan tidsskillnad. Det här har gjort att fler och fler företag har börjat resa hit för konferenser och andra evenemang under bara ett par dagar. 

Safari, vingårdar och golf

Enligt Johanna Härbst är anledningarna till att man reser till Sydafrika många då det går att uppleva så mycket.

– En av de främsta anledningarna till att man reser till Sydafrika är för att uppleva vilda djur under en safari. Det är ett av de vanligaste önskemålen en resebokare möter, säger Johanna Härbst.

Hon nämner att landet har många fina vingårdar, omgärdade av fantastisk natur, med högklassiga druvor, och det sydafrikanska köket kan erbjuda allt ifrån enkla rätter till avancerade avsmakningsmenyer. Flera sydafrikanska restauranger når världsklass och det till en bättre prisbild än det någonsin går att få tag på hemma i Sverige.

Överlag är prisbilden förmånlig ur ett svenskt perspektiv vilket gör att många barnfamiljer börjat söka sig till Afrikas södra delar.

– Även golfresor är vanliga och för den som väljer Sydafrika som golfdestination möts den  av den afrikanska solen och natursköna banor. Golfbanorna, som håller hög standard, är dessutom relativt oexploaterade och det är sällan trängsel på banorna – en dröm för många, säger Johanna Härbst och tillägger:

– Det går också att uppleva Sydafrika genom vandringar, djuphavsfiske och mer äventyrliga strapatser, för de som söker en aktiv semester.

Ett land för alla

Sydafrika är idag alltså långt ifrån till för endast en sorts resenär, och många väljer också att kombinera flera olika inslag under sin vistelse på kontinenten. En resa till Sydafrika går att förena med en resa till, till exempel, Mocambique för klarblått vatten och vita stränder. Just kombination av äventyr, sol och bad samt specifika önskemål på aktiviteter är något som är mycket populärt.

– Många medelålders resenärer väljer gruppresor för att kunna upptäcka en ny kontinent med hjälp av erfarna reseledare som inte bara guidar runt utan också kan vara behjälpliga med språket, säger Johanna Härbst. 

När är bästa tiden att åka?

– Till Sydafrika kan man åka året om men om man vill åka på safari brukar den generellt vara som bäst när det är lite svalare. Djuren är mer aktiva och terrängen inte lika grön och skymmer därför inte djuren lika mycket. Varmaste perioden är mellan oktober och påsk - när det är som kallast i Sverige - vilket också är den populäraste tiden för svenska resenärer. Men som sagt var, Sydafrika är till för alla smaker och årstider, avslutar Johanna Härbst.