Start » Friluftsliv » Dags att sätta fingrarna i jorden och odla
Friluftsliv

Dags att sätta fingrarna i jorden och odla

– Min far var väldigt trädgårdsintresserad, han var planteringsexpert och arbetade som anläggare. Jag snappade upp ett och annat av honom. Men när man fick sin egen trädgård och kunde börja skapa en oas av grönsaker, växter och blommor, då vaknade passionen på riktigt.

Det är roligt att odla svåra växter som jag gör nu från exempelvis Chile, Nya Zeeland och Kanada, och även prova olika odlingsförsök, säger Tony Johansson.

Startade eget

Tony arbetade tidigare som förstelärare i NO, men efter att han vann programmet: Trädgårdskampen 2014 i SVT så slutade han med lärarjobbet, och gick in för att starta sitt företag Egypten Oas, där han konsultar, föreläser, anlägger och designar trädgårdar.

”Programmet har påverkat mig och mitt liv oerhört mycket.”

– Programmet har påverkat mig och mitt liv oerhört mycket. Jag har fått många förfrågningar efter det och känner mig väldigt priviligierad. Jag fick frågan om att vara med på Solliden slott med kungen- där jag sedan fick motta hans pris. Sedan har vi fått göra två utställningar på Malmö Garden show. Och snart åker jag och min fru till Chelsea flower show i London och får lite inspiration.

Tony Johansson. Foto: Privat
Tony Johansson, trädgårdsmästaren. Foto: Privat

Tips till vårens odlingar

Vad gäller tips till vårens odlingar så tycker Tony att man ska våga sig på lite annorlunda växter, våga köpa in fröer från hela världen, som exempelvis guldfiskhjärta och blodört från Himalaya och Nordamerika.  

– Men det är lätt att gå vilse vad gäller jordsorter. Det finns så många olika typer av specialjordar. Fyra, fem olika sorter räcker gott och väl.

Odlingstrenden som hållit i sig ett tag är att odla det som är ätbart.

”Folk har blivit inspirerade av att odla det man äter.”

– Genom exempelvis programmet Mandelmanns gård, så har folk blivit inspirerade av att odla det man äter. Mina favoriter vad gäller ätbara grönsaker är gulbetan, som är lite godare än rödbetan. Den går att rosta, koka eller äta rå. Sen kan man odla pumpor och vintersquash, det ger god avkastning och chili och tomater, det kan man aldrig få för många av.

Odlar på olika sätt

Den yngre- och den äldre generationen odlar på lite olika sätt. Äldre människor odlar ofta traditionellt blommor i krukor, som penséer och pelargoner, och unga testar på nya annorlunda sätt att odla, som växtväggar och liknande.

– Jag hoppas att fler unga människor upptäcker glädjen av att odla vackra växter och blommor, vilka skapar en oas av skönhet. Vi lever ju i en stressig och orolig tid, och vi behöver vila ögonen på något vackert.

Nästa artikel