Göteborgs stad erbjuder konsumentrådgivning till alla i Göteborg, Mölndal, Partille och Öckerö inför, under och efter ett köp.

"Det kan ändå finnas möjlighet att komma ifrån avtalet."

Som senior blir man ofta måltavla för oseriösa telefonförsäljare som försöker sälja dyra abonnemang. Om man har tackat ja till ett av dessa erbjudanden har man ångerrätt upp till 14 dagar efter köp. Om man inte förstått vad man köpt och det sedan kommer en dyr faktura när de två veckorna med ångerrätt löpt ut kan det dock ändå finnas möjlighet att komma ifrån avtalet. Konsumentrådgivarna kan hjälpa till i sådana situationer.

– Det kan vara så att försäljarna medvetet pratar väldigt fort för att den som lyssnar inte ska kunna hänga med. Misstänker man att man att man råkat ut för detta och ingått ett avtal, oavsett om du tackat ja eller inte, är det viktigt att höra av sig till oss så fort som möjligt för att få hjälp, säger Louise Andersson, Konsumentrådgivare, Konsument Göteborg.

 

Att tänka på inför en resa

Inför en resa är det mycket att tänka på. För det första ska man kolla sina försäkringar så att de täcker men att man inte är onödigt överförsäkrad. Olika försäkringsbolag har olika innehåll i hemförsäkringen, i vissa fall räcker den även vi en semesterresa men ibland behövs tillägg. Läs igenom avtalen noga, kom ihåg att skyddet förändras vilket gör att du kanske inte längre har samma skydd som senast du kollade.

"Bra att få en uppdaterad bild av sitt skydd"

– Under tiden som anställd har många extra skydd genom facket som sedan slutar gälla när man går i pension. Det är därför bra att få en uppdaterad bild av sitt skydd, säger Louise Andersson.

Väl på plats kanske hotellet inte erbjuder den standard som utlovats. Det är viktigt att klaga på plats till arrangören så att de har chans att ge dig det du blivit lovad.

– När du klagar på plats ska du be om en skriftlig bekräftelse på anmälan så att du kan visa att du klagat senare. Om du inte klagat på plats är det svårt för arrangören att göra rätt och chansen är mindre att man får ersättning, säger Louise Andersson.