Ett sådant koncept är Bo Aktivt som har det sociala umgänget som bärande kraft. Det startades av Arkitekt Jens-R. Bjaröy när han flyttade hem efter ett antal år utomlands.

– Jag har sett hur mycket bättre man är på att ta hand om den äldre befolkningen i andra länder, med fokus på möjligheter att leva ett aktivt liv även som äldre.

Den insikten bar han med sig hem och byggde vidare på den.

– Och då jag både arbetat som arkitekt och affärsman så förstår jag vikten av att hitta en bra kombination av nya koncept och en bra prisbild, vilket gör dessa boenden bara något dyrare än en vanlig lägenhet.

 

Betydligt större möjligheter

Det koncept han utvecklat bygger på att ge betydligt större möjligheter till sociala och fysiska aktiviteter inne i husen, med stora mötesplatser, träningslokaler och ett stort atrium. Men samtidigt finns alla möjligheter till att vara enskild när man vill det, man ska kunna välja utan att välja bort.

– Och för att skapa ekonomi i konceptet så använder vi den senaste tekniken för exempelvis energieffektivisering vilket ger låga driftskostnader.

Projekt som just nu är på väg att byggas finns i Mölnlycke centrum, med ett centrumskoncept, Öckerö, en idyllisk skärgårdsidyll och Tyresö Strand, nära till Stockholm.