En hörselundersökning kan bli början på ett nytt liv för personer med hörselnedsättning. Dagens hörapparater är högteknologiska, smidiga och nästintill osynliga.

Hörselnedsättning påverkar både den som hör sämre men också anhöriga och eftersom det ofta finns mycket ljud runt omkring oss kan även lätta hörselnedsättningar ge stora problem.

Det är inte lika trevligt att delta i sociala aktiviteter då man inte hör

– Många som kommer till oss berättar om hur de är tvungna att vara på helspänn för att höra. Det leder till stress, trötthet och muskelspänningar i axlar och nacke. Vanligt är också att man upplever utanförskap, det är inte lika trevligt att delta i sociala aktiviteter då man inte hör och ny forskning har påvisat ett samband mellan hörselnedsättning, försämrat långtidsminne och demens, säger Elisabeth Sjöberg, legitimerad audionom och klinikchef på Bra Hörsel.

Teknikutvecklingen i hörapparaterna gör snabba framsteg. Idag är hörapparaterna diskreta men samtidigt tekniskt avancerade, man kan få in mycket teknik på liten yta. Hörapparaterna trycker bort buller bättre till förmån för talet och stora pipande bakom-örat-apparater är ett minne blott.

Hörapparater som interagerar med smartphones

– Det allra senaste är hörapparater som kan kopplas ihop med smartphones så att du via en app kan strömma telefonsamtal och annan ljudmedia från mobilen till hörapparaterna. Du kan själv finjustera ljudet, spara och geotagga så att GPS:en i mobilen kommer ihåg det önskade ljudet då du återvänder till samma ljudmiljö.

Det allra senaste är hörapparater som kan kopplas ihop med smartphones

Hörapparater med trådlös teknik gör att du kan använda trådlösa tillbehör för att strömma TV-ljud och telefonsamtal.

– Idag finns också så små i-örat-apparater att de kan bli i princip osynliga, säger Elisabeth Sjöberg, som uppmanar alla som misstänker att de hör sämre att boka tid för en kostnadsfri hörselundersökning.