Martin spenderar sina somrar i stugan på Mjölkö, tvärs över fjärden från det hus där Anders har sin sommarbostad, ett hus som brödernas föräldrar började hyra redan 1965.  På somrarna bjuder bröderna in till grillfest så snart möjligheten ges. Båda tycker om att grilla såväl fisk som grönsaker och korv. Lammracks är Anders favorit, medan Martin har gjort sig känd för sina hamburgare.

I sin nyutkomna bok “Grilla med bröderna Timell” (Bonnier Fakta) samlar de tips till såväl grillnovisen som den erfarne grillfantasten. De delar generöst med sig av sina favoritrecept, som inkluderar alltifrån grillad fisk till lammkotletter,  efterrätter och många av de goda tillbehör som framhäver den karakteristiska grillade smaken.

Spenderade barndomens somrar i skärgården

I skärgårdshuset som föräldrarna började hyra 1965 spenderade Martin och Anders Timell sina barndoms somrar, de flytade ut från stan dagen efter skolavslutningen och kom tillbaka strax innan skolan började. För drygt tjugo år sedan köpte Martin en stuga på Mjölkö och bröderna umgås mycket ute i skärgården på somrarna. Efter att ha arrangerat många grillfester genom åren har Anders och Martin flera goda råd att dela med sig av.

Ladda upp med goda drinkar och tilltugg

Ladda upp med goda drinkar och tilltugg. Det tar säkert en halvtimme innan glöden är perfekt. Investera i bra grejer, en schysst stektermometer, grillvante, grilltång och några knivar sparar tid och tålamod. Glöm inte att rengöra och olja in gallret mellan grillningarna och lägg på det i god tid så det hinner bli riktigt varmt när det är dags att börja grilla, säger Anders Timell.

Ladda upp med goda drinkar och tilltugg. Det tar säkert en halvtimme innan glöden är perfekt. Investera i bra grejer, en schysst stektermometer, grillvante, grilltång och några knivar sparar tid och tålamod. Glöm inte att rengöra och olja in gallret mellan grillningarna och lägg på det i god tid så det hinner bli riktigt varmt när det är dags att börja grilla, säger Anders Timell.

Spara den gamla grillen när du köper en ny

Bröderna Timell betraktar grillning som en okomplicerad umgängesform som inte ska styras av några andra regler än att det får lov att ta tid. De föredrar att grilla med kol eller briketter. Gas är praktiskt, men ger inte det rätta oset.  De tipsar om att mycket kol och kolbriketter ger en bättre glöd än om man snålar. Det som inte blivit aska kan du återanvända nästa gång du grillar. Ett annat tips är att inte slänga din gamla grill när du köper en ny. Den är bra att plocka fram om du ska grilla till många. På bröderna Timells grillfester är det ingen ovanlighet att ha tre grillar igång parallellt, så alla kan få varm mat någorlunda samtidigt, då kan alla gäster få varm mat någorlunda samtidigt.

 I “Grilla med bröderna Timell” blandar bröderna sina bästa grilltips

Martin och Anders Timell tycker att man bör engagera gästerna i förberedelserna inför grillfesten. Att få bistå med handräckning och praktisk hjälp kan få även den mest vilsna gästen att känna sig som hemma. Om gästerna vill bidra med något till festen kan du be dem ta med sig en paj eller en cheesecake, det brukar gå hem hos de allra flesta.

Magisk känsla att lägga ut egna nät

Bröderna tycker om att grilla fisk. Fet fisk som lax och tonfisk, håller ihop bra när man grillar den. Annan fisk lämpar sig bättre att röka eller grillas i paket tillsammans med grönsaker. Martin fiskar mycket och lägger ut egna nät.

Det är magiskt att ensam ha vädrets makter emot sig. Att känna hur det rycker i nätet och veta att nu blir det färsk fisk till middag, att komma in till bryggan med stelfrusna fingrar och ha två timmars rensning av nät och en timmes preparering av fisk framför sig, säger Martin Timell.

Bröderna Timells tips för en lyckad grillning:

Skär inte i köttet för att kontrollera att det är klart. Använd stektermometer istället. Vänd inte på köttet mer än en gång, utan anpassa hellre värmen och använd lock. Skåra kanten när du grillar fläskkotletter, så kupar de sig inte när du grillar dem.  Om du grillar kycklingfiléer är du förstås mån om att de ska hålla sig saftiga. Låt filéerna steka en stund i ugnen innan du lägger dem på grillen, så undviker du att de blir torra och brända,