Tips!

Prova att köra båt, lär dig att angöra en brygga och att lägga till för nybörjaren. Flytväst och instruktörer finns på plats.
För mer info: upptackbatlivet.se

Välj rätt båt vid båtköp: www.sokbat.se

Det är också viktigt att känna trygghet när man köper båt, utrustning eller lämnar båten eller motorn på service. Ett bra råd är att anlita något av de 400 företag som är anslutna till SweBoat, Båtbranschens Riksförbund.

– De anslutna är de bästa och mest pålitliga företagen i branschen. Kravet för att få bli medlem är att man har en seriös verksamhet och att man följer konsumentlagarna samt säljer CE-märkta båtar. Är de begagnade ska de vara varudeklarerade, säger Mats Eriksson, vd på SweBoat.

Andra krav är att medlemmarna ska ha en ansvarsförsäkring, en miljöpolicy samt att de följer allmänna reklamationsnämndens rekommendationer om det skulle uppstår en tvist.

Säkert att vistas på sjön

Att åka båt i de svenska vattnen anses säkert och båtlivet i Sverige rankas också som världens säkraste. En sjövärdig båt, sjöräddningssällskapet och kustbevakningen ser till att båtlivet är en säker fritidsaktivitet.

– Båtlivet är en av de största folkrörelserna i Sverige och det finns ett stort båtintresse i hela landet. Cirka tre miljoner svenskar är ute med fritidsbåt varje sommar.

Naturupplevelse

Den stora drivkraften för många båtägare är naturupplevelsen. Därför är det också viktigt att de som vistas på sjön och i dess natur förvaltar och respekterar naturen på ett bra sätt.

– Sverige har några av världens största skärgårdar med så mycket som cirka 60 000 öar. Båtliv är livskvalitet och innefattar aktiviteter som bad, fiske, windsurfing eller att grilla färsk fisk. Eller så kan man bara ligga på en klippa och slappa och njuta av naturen.

De allra flesta är trevliga på sjön, visar hänsyn och gör så att alla känner sig välkomna. Generellt så upplever de flesta att folk är trevligare och hjälpsammare på sjön än i exempelvis trafiken.

– Det är färre surgubbar på sjön nu än tidigare, det är inte modernt med en dryg stil. Om du inte har provat på båtliv tidigare så rekommenderar jag att prova på det. Vill man inte investera i en båt kan man alltid hyra eller gå tillsammans med andra och köpa en båt tillsammans, avslutar Mats Eriksson.