Patrick Ekwall är känd som inbiten sportreporter med fotbollen närmast hjärtat. En initierad tuffing med bestämda och sällan politiskt tillrättalagda åsikter. Vad händer om man flyttar honom från gräs och nykritade linjer till segel, hav och vind?

Vatten och båtliv har aldrig varit någon del i mitt liv

Klabbe Nylöf, professionell seglare fick uppdraget av Ekwalls arbetsgivare TV4 att, på fem veckor, utveckla honom från genuin landkrabba till besättningsman på trim aranen Samsung under ÅF Offshore Race. Inte nog med att Patrick aldrig suttit i en segelbåt, hans erfarenhet er av havet begränsade sig till att i ungdomen ”tura” med färjan Limhamn – Dragör.

– Vatten och båtliv har aldrig varit någon del i mitt liv och jag växte upp långt från den formen av fritid. Det, och att jag aldrig lärt mig simma ordentligt, gjorde mig tveksam till idén. Samtidigt gillar jag utmaningar, att testa vad jag klarar av så själklart ställde jag upp, säger Patrick.

Handgriplig utbildning

Det blev intensivskola för Ekwall. Samtidigt ska sägas att han hade några av Sveriges bästa instruktörer och teoripassen ersattes snabbt av handgriplig utbildning i olika båttyper.

– När jag steg ombord på mitt livs första segelbåt, en liten C55, kände jag mig inte direkt säker säger Patrick och skrattar. Jag hade otroligt lite koll på vad eller hur jag skulle göra. Tack vare instruktören, Karin Berg, gick det faktiskt bra, bland annat för att hon direkt lät mig prova och själv känna efter hur jag skulle göra.

Att stå i trapets var skrämmande men jäkligt häftigt

Efter C55 blev det en större kölbåt, X35, och därefter en snabb tvåmanskatamaran, F18, där Patrick som besättningsman ska kränga ner båtens lutning stående i en trapets på utsidan av skrovet!

– Den båten var galet rolig! Att stå i trapets var skrämmande men jäkligt häftigt. Accelerationen i båten var enorm vid minsta vindpust, men det var också den båt som gav mig mest stryk. Ett par gånger skar den ner i vattnet och tvärbromsade. Vad som händer när man står i trapets och båten tvärnitar kan alla tänka sig. Det blir en bra flygtur där trapetslinan utgör en brutal broms innan man landar hårt i eller på sidan av båten vilket gjorde ont, men det var det värt.

Segling är idrott

Efter skolan var det dags för examensprov – 60–fots tävlingstrimaran. Tre skrov, varav två modell sylvassa kanoter, en mast på 33 meter med 450 kvadratmeter segel och farter över 40 knop. En upplevelse få seglare får uppleva men är beredda att dö för att få testa. Där mönstrade tidigare icke-seglare Ekwall på som besättningsman.

Det kändes lite löjligt när vi satt mitt ute på Östersjön och guppade

– Här var allt extremt! Från att inget får väga något och allt överflödigt är bortplockat till hur besättningen jobbade. Otroligt imponerande att se hur samtrimmade och vältränade alla var. Här fick jag ompröva min syn på tävlingssegling och inse att det verkligen handlar om idrott.

Guppande badanka

Patrick genomförde utmaningen och var en i besättningen under ÅF Offshore race runt Gotland. Tyvärr drabbades tävlingen av svaga vindar så något rekord blev det inte för Klabbe och hans besättning.

– Det kändes lite löjligt när vi satt mitt ute på Östersjön och guppade som en badanka utan att komma ur fläcken med denna extrema båt. Jag fick också bekanta mig med det primitiva på en tävlingsbåt. Jag som vill stänga dörren om mig på hemlighuset fick lära om. Alterna tiven var hink eller hänga ut över båtsidan. Inte så kul då att maten bestod av i princip två rätter; frystorkad chili con carne eller kyckling i currysås. Blir det någon mer gång så väljer jag nog en båt med toa, dusch, pentry och egen hytt, avslutar Patrick.

Vill du börja segla

Gå en kurs

Seglingsintresset ökar i Sverige och fl er vill lära sig mer. Det fi nns allt från rena nybörjarkurser till speciella för tävlingssegling och avancerad navigering. Alla nivåer för alla åldrar, så även om man kommit upp i ålder eller vill ha det bekvämt fi nns kurser. Välj utbildning utifrån typ av båt. Börja med mindre båt där det är lättare att få in känslan för seglingen.

Prova på

Det går att hyra och prova segelbåtar. Patrick Ekwall seglade fyra olika typer:

  • C55 – jollekaraktär men med köl för ökad stabilitet och komfort. Bra för tävling eller dagsturer även om du inte är atlet.
  • X35 – modern kölbåt med både fart och utrymmen. Båt både för tävling och semestersegling.
  • Formula 18 – Liten katamaran (tvåskrovsbåt). 2-mansbåt. Snabb, häftig och inget för den som är rädd att bli blöt.
  • Samsung Challenge w– Extrem trimaran (tre skrov) för tävling och uppvisning. Kan hyras med besättning. Här utlovas en häftig upplevelse, särskilt om det blåser 5 sekundmeter eller mer.