Skärgårdsstiftelsen förvaltar och utvecklar 12 000 ha mark och över 3000 byggnader som består av allt ifrån fyrar, vandrarhem och krogar till sopmajor och öppna bodar.

Du är viktig för oss

För oss är ditt besök anledningen till att vi finns och att vi bedriver vår breda verksamhet. Vi håller landskapet öppet, vårdar och bevarar kulturbyggnader och kulturarv, samtidigt som vi tillsammans med våra entreprenörer och arrendatorer ser till att det finns ett brett utbud av upplevelser och service på våra områden.

De flesta av våra områden går att nå med Waxholmsbolagets båtar

Hos oss ska du kunna vandra fritt, bada, segla, åka båt, lägga till i naturhamn eller i gästhamn, äta en god bit mat, ta en glass i hamnen, bada bastu, sova i en öppen bod, bo på vandrarhem eller hotell. Vi vill ge dig och alla andra möjligheten att uppleva det vi arbetar för och älskar, nämligen upplevelsen av skärgården i stort som smått.

Med över 40 områden på både fastland och öar finns här alltid något för alla. En del av våra områden går bara att besöka med egen båt eller taxibåt. Men de flesta av våra områden går att nå med Waxholmsbolagets båtar. Vi har också flera stora områden på fastlandet dit du kan åka med SL-buss.

Vi arbetar för framtidens skärgård

Det är således vi som äger många av vandrarhemmen och stugbyarna, krogarna, gästbryggorna, butikerna, badstränderna, jordbruken och allt det andra som så många skärgårdsbesökare tar för givet. Vi förvaltar hus och byggnader från tre sekler, håller ett vakande öga på djur och natur i våra områden, ordnar lägerplatser för skolor, sorterar ut 40 000 returburkar ur soporna, sköter om 200 skärgårdsmajor, har 550 000 övernattande i våra naturhamnar och bjuder in konst- stipendiater till Långviksskär – för att bara nämna något av allt vi gör.

Vi arbetar för en långsiktigt hållbar utveckling av skärgården

Det är med andra ord en extremt varierande verksamhet, en verksamhet som fokuserar på ett handfast ”här och nu”, men också på en avlägsen framtid. Vi arbetar för en långsiktigt hållbar utveckling av skärgården så att den ska kunna vara tillgänglig också för kommande generationer.

Välkommen!

Anna Waxin
vd