Skärgårdsturnén är en utomhusturné som inleds den 2 juli på Djurönäsets folkpark. Dagen efter väntar Grinda och den 4 juli spelar trion på Värmdö hembygdsmuseum. Den 6 juli är det dags för konsert på Möja dansbana och den 7 juli avslutas turnén på Säby Säteri. Idén till Skärgårdsturnén föddes när Tina Ahlin, som bor året runt på Värmdö, ville göra något för att lyfta fram skärgården året runt.

Ambitionen är att Skärgårdsturnén ska bli en årligt återkommande i Stockholms vidunderligt vackra skärgård. Hon funderade på vilka artister hon ville ha med sig på turnén och fastnade till slut för Rigmor Gustafsson och Louise Hoffsten.  Dessutom dyker några gästartister upp ett par av kvällarna. Med på turnén följer också lokalproducerande aktörer med den finaste av mat, dryck och hantverk.

Publiken ska kunna njuta av vår turné i en solstol med en picknickkorg till och med den härliga skärgårdsnaturen som inramning.

– Vår förhoppning är att den semestrande sommarpubliken ska få uppleva riktigt minnesvärda musikkvällar där de får njuta av en blandning av olika typer av stilar, från jazz till blues och folkvisa. Publiken ska kunna njuta av vår turné i en solstol med en picknickkorg till och med den härliga skärgårdsnaturen som inramning. I år inleder vi turnén i en relativt liten skala, men vi har redan fått förfrågningar om att spela runtom i skärgården även nästa sommar, så turnén återkommer med stor sannolikhet även sommaren 2017. Då kanske vi turnerar i två veckor istället för en, säger Tina Ahlin,

Redan under Djurgårdsdagarna ska besökarna från Stockholm få smakprov på Skärgårdsturnén. Tina kommer att underhålla från scenen i Wasahamnen och genomföra tävlingar där gästerna kan vinna biljetter till både skärgårdsturnen och entrébiljetter till de olika attraktionerna på Djurgården.

Vill upptäcka smultronställen i skärgården

– Vi tre har aldrig jobbat tillsammans tidigare, det känns spännande att se vad vi kan åstadkomma tillsammans rent musikaliskt. Det är roligt att vara tre artister på scen, det ger oss exempelvis möjlighet att sjunga i stämmor, backa upp varandra och experimentera med olika stilar. Publiken kan vänta sig en intressant blandning av olika stilar och röster, säger Rigmor Gustafsson.

Jag ser verkligen fram emot att turnera

De tycker alla tre att det är något alldeles särskilt med att spela utomhus på sommaren.

– Jag ser verkligen fram emot att turnera tillsammans med Tina och Rigmor.. Jag är född och uppvuxen i Linköping och har ännu inte upptäckt så mycket av Stockholms skärgård. Därför ser jag särskilt fram emot att få spela på och upptäcka några av skärgårdens vackraste platser i sommar, säger Louise Hoffsten.

Annorlunda att ta sig mellan spelplatserna med båt

För Rigmor Gustafsson, som har sina rötter i Värmland, är skärgården också ett relativt oskrivet blad. Hon har tidigare turnerar i många delar av Sverige, men aldrig i Stockholms skärgård. Även Rigmor ser därför fram emot att hitta sina egna smultronställen i skärgården i sommar.

– Vi har alla tre turnerat mycket tidigare och därmed spenderat många timmar på de svenska vägarna. På Skärgårdsturnén kan vi ta oss mellan spelplatserna med båt, vilket känns roligt och annorlunda. Det påminner lite om när jag medverkade i Packmopedsturnén i Värmland för ett par år sedan, säger Tina Ahlin.