I Loiredalens södra region, närmare bestämt Côtes du Forez, har Bronac-ättlingen Nicolas Rivet åtagit sig det både svåra och pengakrävande arbetet med att restaurera upp den vingård som funnits i familjen sedan 1780-talet. Château de la Pierre var förr en välmående vingård i den 170 hektar och 17 byar stora regionen, som återfinns inklämd mellan Loiredalen och bergskedjan Monts du Forez. Gården har dock sedan över ett sekel varit övergiven och länge bara bestått av ruiner.

– Det kommer att krävas mycket jobb men min förhoppning är att både återställa byggnaden och så småningom verksamheten på gården, säger Nicolas Rivet.

 

Bortglömd pärla

 

För att finansiera restaureringen har Nicolas Rivet grundat ett vinmärke som i dagsläget samarbetar med lokala producenter, men som i förlängningen ska produceras på Château de la Pierre. Intäkterna från försäljningen går till att återigen göra vingården levande men syftet är större än så. I dagsläget är Côtes du Forez en bortglömd del av den världsberömda Loireregionen, vilket är en skam enligt Nicolas. Här finns nämligen många starka vinproducenter.

"Vinproduktionen här gått tillbaka ända till medeltiden"

– Vinproduktionen här gått tillbaka ända till medeltiden, men har av tradition skett lokalt och i mindre kooperativ, och därmed aldrig letat sig ut i världen på samma sätt som de mer kända regionerna i Loiredalen, säger Nicolas Rivet som alltså vill ändra på det.

 

Druvsorten Gamay

 

För Côtes du Forez är det den vulkanrika jorden som särskilt bidrar till de odlade druvornas karaktär. Här odlas framförallt druvsorten Gamay som produceras till eleganta, röda viner och rosé. Det är också för Gamay som Côtes du Forez är klassificerad enligt Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) 2000. Flera producenter har dock även börjat odla druvor såsom Chardonnay, Viognier, Roussanne, Pinot Gris och Syrah. Än så länge sker dock allt i mindre skala, berättar Nicolas Rivet.

"Det är ett galet projekt, men helt klart värt det."

– Med mitt projekt kommer jag förhoppningsvis dels bygga upp min familjs vackra vingård, men också sprida Côtes du Forez vinproduktion vidare i världen. Det är ett galet projekt medger jag, men helt klart värt det.