Start » Hus och hem » Reflektion, snarare än perfektion
Hus och hem

Reflektion, snarare än perfektion

Foto: Unsplash.

Sådana där som man kanske inte tänker på men som faktiskt gör skillnad? Och som också plånboken blir glad av? Medveten Konsumtion samlar enkla råd och tips, och här delar vi med oss av våra favoriter.

Husmorsknep

Husmorsknepen är inte så pjåkiga, man kan t ex städa och göra rent med ättika. Den klassiska såpan (finns miljömärkt) är också ett finfint alternativ till kemikaliefyllda produkter som oftast räcker långt till rengöring av kök, badrum och golv. Micofibertrasor suger upp fett och damm, helt utan rengöringsmedel. Vilka material våra kläder är gjorda av och hur vi tvättar dem påverkar miljön på olika sätt. Syntetiska textilmaterial förgiftar våra hav då mikroplast släpper från kläderna och åker ner i avloppet. Lufta dina kläder istället för att tvätta, använd miljömärkt tvättmedel, dosera det rätt, tvätta i låga grader och undvik sköljmedel.

Leksaker

Att försöka plastbanta så mycket som möjligt, särskilt leksaker som tillverkades innan 1996, är också ett steg i rätt riktning. Plastleksaker kan innehålla medel som är skadliga för miljön och hälsan. Ftalater är mjukgörande ämnen som kan påverka hormonbalansen i kroppen och skada fortplantningsförmågan. Kemikalieinspektionen har en bra guide för köp av leksaker. Att förvara dem i förslutbara lådor och inte i sovrummet är också ett bra tips.

Fixa till kök och badrum

Att plastbanta, källsortera och köpa köksredskap på second hand är några av sakerna som kan minska klimatpåverkan i köket. Även våra vitvaror spelar stor roll, och vilka material du använder när du renoverar och byter ut ditt kök och badrum. En riktlinje kan vara att välja Svanenmärkta produkter där det ställs krav på produkten genom hela livscykeln. Det handlar till exempel om att limmet ska innehålla ett minimum av miljöfarliga kemikalier, träet inte kommer från hotade skogar, plasten är fri från farliga tillsatser och att metallerna saknar tungmetallbeläggningar. Välj helst naturmaterial till golv som kakel, sten, svenska träslag och linoleum, men undvik tropiskt trä som ofta är från avverkad regnskog. Undvik också PVC-golv som kan läcka hormonstörande ämnen.

Elförbrukning

Spara massor av energi genom att varva dammsugaren med att ta en dans med en mikromopp som drar till sig smuts och bakterier. Det går också genom att välja rätt lampa. Den vanliga glödlampan började fasas ut redan 2012 och har ersatts av LED-lampor som drar 80 % mindre el, men var noga med att återvinna dem då de innehåller kvicksilver. Lampor är numer energimärkta, titta efter lampor och vitvaror som har märkningen A++. Du kan också använda dig av Energimyndighetens app Lampguiden. Att välja el från en återförsäljare som har miljömärkt el (t.ex. Bra miljöval) är också ett bra och enkelt alternativ.

Försäkring

Många av oss tänker inte på att försäkringsbolag förvaltar miljontals kronor och att man kan välja en hemförsäkring som är bättre för miljön. Naturskyddsföreningen har en märkning som kallas ”Bra miljöval”, där Folksam och Water Circle AB är två bolag som har miljömärkta försäkringar. Tada! Endast med ett telefonsamtal tar du ett aktivt kliv framåt.

Men den främsta tumregel att ha med sig i bakhuvudet för att underlätta en medveten konsumtion är att fråga sig ”behöver jag verkligen detta?”. Handla inte slentrianmässigt utan aktivt, tänk på vad den faktiska kostnaden är när du köper något och tänk kvalité istället för kvantitet. Miljövänliga val handlar heller inte bara om miljömärkningar.

Det handlar också om att välja produkter som håller länge, gärna begagnade.

Det handlar också om att välja produkter som håller länge, gärna begagnade. För det är skillnad på trä och trä. Det är lätt att få klimatångest eller att stoppa huvudet i sanden när man får nys om hur vår jord egentligen mår. Kanske blir man ilsken eller känner sorg, kanske går man till överdrift och försöker göra allt på samma gång. Genom att eftersträva reflektion istället för perfektion kan man hålla sin utvecklingskurva positiv, ett steg i taget.

Nästa artikel