Start » Golf » År av förberedelser för Nordea Masters
Golf

År av förberedelser för Nordea Masters

Samtidigt som vanliga golfare från hela världen ska lockas hit, utan att riskera bli krossade eller förnedrade av banorna.

På kort tid har Bro Hof också skapat sig det goda rykte som grundaren Björn Örås och hans medarbetare hoppades på. Elitspelarna uttrycker sitt stora gillande och det är mycket tack vare banan vi ser så många av de bästa spelarna komma hit.

Vad de kanske inte vet är det enorma arbete som ligger bakom att kunna ge dem en bana i absolut bästa skick. Dessutom så tidigt på året då svensk sommar kan vara minst sagt nyckfull. Att man klarar det är mycket tack vare god planering redan från det att banan projekterades. Många olika grässorter testades och en krypven som klarar ett kallare klimat valdes ut för hela banan. En blandning för fairways och en annan, penn A4, för greenerna.

För att se till att banan är i bästa skick i maj/juni så görs ett stort arbete redan på hösten och vintern innan. Exempelvis att få bort snön från greenerna för att inte riskera isbildning som kan skada eller döda gräset under. Från det att snön är borta och fram till tävlingen är det sedan arbete i princip dygnet runt alla dagar i veckan.

Hysterisk tävlingsvecka golfare

Under tävlingsveckan måste allt vara klart ner i minsta detalj och banan stå redo för att ge mesta möjliga rättvisa åt vem som ska stå som segrare på söndag eftermiddag. Också under tävlingen är det full fart för de cirka 45 personer som arbetar med banan, även om vi som publik inte ser något av det.

Fairways motsvarande cirka 24 fotbollsplaner klipps till 7 – 8 millimeters höjd (din superfina gräsmatta hemma är som lägst cirka 20 millimeter) varje dag. 20000 kvadratmeter bunkrar ska krattas och motsvarande nästan 3 fotbollsplaner greener klipps två gånger på morgonen och två gånger på kvällen. Här används så kallade singelklippare och höjden på gräset är 2,4 – 2,7 millimeter beroende på hur snabba man vill ha dem. Snabbheten, som bestäms av tävlingsledningen, kan också varieras med hur mycket greenerna vattnas.

För oss vanliga amatörgolfare är det en speciell upplevelse att få spela samma bana som proffsen gör under Nordea Masters. Fast riktigt samma bana är det kanske inte eftersom vi får spela den från kortare avstånd, greenerna oftast är lite långsammare och ruffen lite snällare. Men det gör bara att man imponeras än mer av vad som visas upp under tävlingsdagarna.

Nästa artikel