Start » Golf » Åter till golfklubben
Golf

Åter till golfklubben

Hur kan golfklubben utvecklas så fler ser värdet i att vara medlem och antalet golfare ökar? Den ”traditionella” golfklubben har spelat ut sin roll och idag arbetar alla golfklubbar med att söka svaren på frågorna.

Lars Nordlöf har arbetat lång tid i golfen, sett förändringarna och är idag klubbdirektör för Arninge GK norr om Stockholm. En, på många sätt, vanlig golfklubb med vacker och välskött bana, trevligt klubbhus, bra restaurang och prydliga omklädningsrum.

– Vi arbetar med att utveckla klubben till att inte bara omfatta golf. Det ska vara lockande att komma dit även om man inte ska spela. Klubben ska skapa trivsel och samhörighet och det krävs ständigt nya grepp för att komma dit, säger Lars.

Golf för alla generationer Lasse

Golfen har haft svårt att locka och behålla främst de yngre. Att åldersgruppen 70 – 80 år spelar mest är inte konstigt men mer behöver göras för att locka tillbaka yngre, särskilt kvinnor, till golfklubben.

– Det har varit för strikta medlemsformer, höga trösklar och regler för allt runt golfen. Nu krävs individanpassade medlemsformer för olika perioder i livet och en lättsammare syn på sällskapsspelet. Skapa nya enklare spelformer, strunta i att leta efter bollar i skogen och fokusera på trivsel och hälsa i stället, uppmanar Lars.

Särskilt knattar, ungdomar och juniorer inriktar sig många klubbar på idag. Ökar intresset där så ökar också intresset från föräldrar och de äldre eftersom golfen passar utmärkt för alla generationer.

Vi kommer fortsatt se stora skillnader mellan olika klubbar och anläggningar. Att vara allt för alla fungerar inte men det finns plats för allt från enkla anläggningar med pay and play till de mest exklusiva klubbarna. Gemensamt för alla är att det i allt större utsträckning är golfen som anpassas till individerna och inte tvärt om som det var tidigare. Och det viktigaste av allt; det finns plats för alla i golfen!

Nästa artikel