Start » Golf » Ledare: Nya vägar in i golfen – med golfboll, innebandyboll eller fotboll
Golf

Ledare: Nya vägar in i golfen – med golfboll, innebandyboll eller fotboll

Oavsett anledning tror jag att du som själv spelar håller med mig om att golf är en fantastisk sport. Dessutom stor. Under 2015 var vi över 470 000 medlemmar och golf är en av Sveriges största idrotter sett till antal utövare.

Men vi vill naturligtvis bli ännu fler och då behöver golfen förnyas i takt med att samhället förändras. Att just göra sporten attraktiv för fler är något vi på Svenska Golfförbundet (SGF) lägger stort fokus på.

Några svingar en golfklubba mot en liten vit boll. Andra kickar fotboll. Alla har kul.

Några av de nyheter SGF presenterar inför årets golfsäsong handlar därför om att skapa nya vägar in i golfen. För oavsett hur engagerade befintliga golfare är i sitt spelande eller sin klubb finns det många som aldrig tänkt tanken att börja med golf. Hur skapar vi en nyfikenhet hos dem?

En spännande nyhet är att hybridsporten footgolf har välkomnats som en officiell gren i den svenska golffamiljen. Footgolf går ut på att sparka en boll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. Reglerna liknar den vanliga golfens men med en fotboll och större hål.

Ja, du läste rätt. En fotboll.

Med footgolf som draghjälp kan vi marknadsföra golfen mot nya målgrupper och på helt nya platser. Dessutom kan vi locka fler till våra fina golfanläggningar. Tänk dig att hela familjen, kompisgänget eller företaget kan spela tillsammans – oavsett förkunskaper.

Några svingar en golfklubba mot en liten vit boll. Andra kickar fotboll. Alla har kul.

Att ha kul är också ledordet till barnens väg in i golfen – Golfäventyret. Konceptet är uppbyggt helt på barnens villkor, med enkla banor som passar från fyra år och uppåt. Med hål från 30 meter, rockringar som mål och lätta innebandybollar istället för golfbollar får barnen känna glädje med golfen från dag ett.

Golfäventyret har många inslag av utmaningar och tävlingsmoment. Att utvecklas och tävla är nämligen en av de viktigaste ingredienserna för att en idrott ska bli rolig i längden, särskilt för barn och ungdomar.

Ju snabbare man kommer ut på banan och blir en del av spelet, desto roligare blir det.

Många – barn som vuxna – kommer varje år helt nya till golfen. Förra året registrerades över 50 000 nya aktiva golfare i Sverige. Vi vill såklart att den första kontakten med golfens värld ska bli så positiv som möjligt.

Och ju snabbare man kommer ut på banan och blir en del av spelet, desto roligare blir det.

Många inleder golfkarriären med en Grönt Kort-kurs. Där har vi en annan stor nyhet i och med årets utbildningsmaterial. Spelets grunder är fortsatt i fokus, men många av pekpinnarna och kraven på prov är borta. Grönt Kort-boken har kompletterats med en inspirerande sajt med filmer om golfens olika slag, fysträning och regler. Allt andas idrott och friskvård.

Alla som vill ska kunna identifiera sig som golfare. För människor med en funktionsnedsättning är golfbanan en perfekt arena där alla kan umgås och spela på samma villkor. Med Henrik Stenson som engagerad handigolfambassadör och ett nytt utbildningsmaterial hoppas jag få se mer handigolfverksamhet på svenska golfanläggningar i år. Det handlar bara om att se möjligheter.

Det handlar bara om att se möjligheter.

För en del kanske första mötet med sporten blir i augusti när golfen efter 112 år är tillbaka i OS. Att Sverige har medaljchanser på både dam- och herrsidan visar hur väl vi har lyckats bygga våra talanger från unga år till livet som proffs. Läs mer om det i intervjun med förbundskapten Katarina Vangdal i den här bilagan. Jag hoppas att du liksom jag kommer att sitta klistrad framför teven i sommar och heja på Henrik Stenson, Anna Nordqvist och de andra som gör upp om medaljerna i Rio 2016. Kanske kan blågula framgångar leda till en ny golfboom. Heja Sverige!

Trevlig läsning och lycka till med golfsäsongen 2016.

Gunnar Håkansson
Generalsekreterare, Svenska Golfförbundet

Nästa artikel