Start » Golf » Slipp åderbråcken med enkel smärtfri snabbmetod
Golf

Slipp åderbråcken med enkel smärtfri snabbmetod

På benen uppstår då blåröda nätverk och knöliga ådror. Men missprydande åderbråck är inte bara ett estetiskt dilemma eftersom de kan leda till bensår, blodproppar och eksem. Trötta, tunga ben är också ett symtom, som lättar då man avlägsnar åderbråcken.

Doktor Brigitte Galland-Perhard på Läkarhuset Hötorgscity i Stockholm är specialist på blodcirkulation och åderbråck, och arbetar med en enkel smärtfri metod som snabbt tar bort de flesta former av åderbråck. Metoden är träffsäker eftersom man först lokaliserar problemet med ultraljud och kan sedan sätta in behandling på exakt rätt område.

Trötta, tunga ben är också ett symtom, som lättar då man avlägsnar åderbråcken.

– Åderbråck består egentligen av ett helt nätverk som ligger väl dolt under huden, säger doktor Galland, och därför är det viktigt att inte bara ta bort de åderbråck som är synliga för blotta ögat.

Med hjälp av ultraljud kan man undersöka var ursprunget finns och sedan injicera ett kärlkrympande medel precis där det behövs. På så sätt kommer man åt hela problemet och förlänger också tiden tills nya åderbråck bildas. Något som tyvärr kan tillhöra sjukdomsbilden, oavsett vilken metod som används.

Både små och stora åderbråck kan behandlas med doktor Gallands metod. Inom sjukvården eller privatkirurgin opereras bara de riktigt stora åderbråcken. Det innebär att man måste göra ingrepp under narkos, vilket innebär viss risk för patienten. Man får också räkna med sjukskrivning eftersom man kan få ont och svårt att gå.

Effekten på de synliga åderbråcken är nästan omedelbar

Metoden som doktor Galland har använt i Sverige under 15 år går ut på att man först undersöker hur blodet cirkulerar med hjälp av ultraljud. Efter exakt lokalisering av problemet gör man sedan, utan att bedövning behövs, några små stick med en kärlkrympande tvållösning. Kärlen klistrar då ihop sig och försvinner, en process som kroppen själv tar hand om.

Några plåster som tas bort på kvällen är allt som behövs, och patienten kan sedan leva precis som vanligt. Effekten på de synliga åderbråcken är nästan omedelbar, redan dagen efter är de borta.

– Metoden jag arbetar med används i många europeiska länder och i USA, och jag är säker på att den så småningom kommer att bli allt vanligare även här i Sverige, menar doktor Galland.

Den är billigare än operation, och betydligt mer effektiv. För patienten har den också alla fördelar, då man på ett enkelt sätt både kan göra benen finare, och eliminera de hälsorisker som det innebär att ha åderbråck.

Nästa artikel