Start » Senior » Kom med ut i höst!
Annons
livet som senior

Kom med ut i höst!

Foto: Unsplash

Efter en vår med social distansering mår Sveriges äldre inte bra. Många har mist en vän i covid-19, än fler har inte kunnat besöka sina anhöriga som bor på äldreboende och många av de fritidssysselsättningar man går på till vardags har fått ställas in. Ofrivillig ensamhet och psykisk ohälsa har hamnat i fokus, två frågor som PRO alltid jobbar för att motverka.

christina tallberg pro

Christina Tallberg

Ordförande, PRO

Foto: Anneli Nygårds 

För mig som ordförande i PRO – Sveriges största pensionärsorganisation – är det viktigt att få visa att vi och andra pensionärsorganisationer är en resurs både för samhället och våra medlemmar i dessa tider. Och vi gör vårt bästa för att anpassa oss till det nya normala. Digitala möten och utomhusfikor med avstånd har blivit vardag, liksom att ringa våra vänner oftare än vanligt.

Under våren och sommaren har många föreningar flyttat ut sina aktiviteter och i höst kommer PRO att kröna utomhussäsongen med att ordna en friluftsdag i hela landet! Vi hoppas att många, medlemmar såväl som icke-medlemmar, vill komma ut i naturen med oss.

Som organisation hoppas jag att vi kommer att lära oss mer om friluftsliv och utveckla våra friskvårdsaktiviteter. Det gör mycket gott för folkhälsan, livsglädje och inkludering! Samtidigt vet vi att många längtar efter att få träffas inomhus och vi börjar också nu att stegvis starta upp träffar inomhus.

Genom friluftsdagen inleds ett nytt samarbete med Friluftsfrämjandet där vi kan få hjälp med planering och genomförande.

För många är friluftsdagen förknippad med en aktivitet man hade i skolan. Men en friluftsdag går lika bra att genomföra i föreningslivet. Den gemensamma nämnaren är att man är ute tillsammans.

Vi vill också uppmana alla att plogga. Den som ploggar plockar upp skräp under joggingrundan eller promenaden. Företeelsen har spridits till hela världen men kommer från början från Sverige. Det är viktigt att både ta vara på, och ta hand om, naturen, vilket är möjligt tack vare vår unika allemansrätt. Plogging är både roligt och gör nytta!

Alla är inte vana vid friluftsliv och det är viktigt att sänka trösklarna för att komma ut i naturen. Därför har PRO tagit fram förslag på naturupplevelser som är enkla att genomföra. Varför inte träna balansen längs slingrande stigar eller på en stubbe – på egen hand eller med en hjälpande?

Det är viktigt att alla aktiviteter genomförs på ett säkert sätt. Just nu är det allra säkrast att umgås utomhus. Så på med kläder för alla väder. PRO ställer om och flyttar ut!

Nästa artikel