Start » Senior » Vår bästa tid är nu
Annons
Livet som senior 2020

Vår bästa tid är nu

Förbundsordförande för Seniorförbundet Eva Ericksson. Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Som senior ska man kunna göra det man vill, när man vill! Äntligen finns nu alla möjligheter att göra de saker man inte hunnit med, orkat eller inte vågat sig på under tiden när man arbetade heltid. Ålder är inget hinder, tvärtom, vi finns här för att seniorer ska ha möjlighet att skaffa nya vänner, testa en ny hobby, påverka samhället eller åka på en oförglömlig resa.

SPF Seniorerna arbetar för att seniorer över hela landet ska kunna ha ett friskt åldrande där livskvalitet står i centrum. Det gör vi genom föreningsaktiviteter som är roliga, meningsfulla och främjar hälsan. Men också genom att arbeta för bättre pensioner, bra bostäder och mer inflytande och valfrihet över den egna livssituationen på äldre dagar.

För ens hälsa och livskvalitet är det viktigt att kunna vara fysiskt, mentalt och socialt aktiv. Men hur vi sen väljer att vara aktiva är upp till var och en – vi har alla olika intressen, behov och önskningar, det blir tydligare ju äldre vi är.

Håll igång hjärna och kropp

Det är betydelsefullt att känna sig behövd och att ha en meningsfull sysselsättning. Man kan hålla hjärnan i trim genom att skriva, läsa och diskutera. En del sysslar med sin hobby eller passar barnbarnen, några reser eller studerar, andra jobbar vidare eller engagerar sig ideellt. Det finns oändliga möjligheter till ett aktivt liv som senior – inom lokal politik, kultur eller föreningsliv till exempel. Vi seniorer har en kompetens och erfarenhet som behövs i många olika sammanhang.

Viktigt med sociala relationer och gemenskap

Fysisk aktivitet behövs för att kroppen ska behålla en god funktion och för att motverka sjukdomar. Att hålla igång kroppen bidrar till att man kan klara sig själv och göra det man vill. Vi anordnar allt från promenader och simning till boulematcher och dans. Sociala relationer och gemenskap bidrar vi till genom varierande och roliga föreningsaktiviteter som frågesporter, matlagningskvällar, kurser och utflykter. Det är aldrig för sent att träffa nya vänner eller att lära sig något nytt.

Seniorernas röst

Vi är seniorernas röst i samhället och arbetar för att förbättra seniorers villkor och inflytande i samhället. En del vill bo kvar hemma, andra vill flytta till någon form av seniorboende för seniorer – det behövs fler och olika sorters bostäder som passar oss seniorer. Vi arbetar också för valfrihet inom vård och omsorg, vi har tagit många tuffa beslut genom åren och det ska vi kunna fortsätta göra. För ett aktivt och gott seniorliv krävs att pensionerna hänger med i inkomstutvecklingen och ger en trygg privatekonomi, därför måste hela pensionssystemet renoveras.

Vill du engagera dig?

Hos oss i SPF Seniorerna har du alla möjligheter att skaffa nya vänner, intressen och kunskaper samt att påverka samhället. Varmt välkommen att engagera dig i en av våra föreningar!

Eva Eriksson
förbundsordförande SPF Seniorerna

Nästa artikel