Skip to main content
Start » Hus och hem » Djur » Vad ligger i begreppet djurvän för dig?
Djur

Vad ligger i begreppet djurvän för dig?

Djuren vi har som familjemedlemmar är underbara och förtjänar all den kärlek de flesta av dem får. Alldeles för många djurindivider är dock hemlösa och far illa på grund av det. Och om vi tittar utanför kategorin familjedjur finns det tyvärr större problem som påverkar ännu fler individer.

Jag har själv kallat mig djurvän under hela mitt liv, men det var ändå för bara några år sedan som jag förstod vad det verkligen innebar för mig.

 

En uppelbarelse av närkontakten

När jag gick på naturbruksprogrammet kom jag i nära kontakt med alla de kor, grisar och höns som den vanliga samhällsmedborgaren oftast inte kommer i kontakt med i vardagen. Det var då jag insåg att de djuren inte skiljer sig så mycket från hunden eller katten där hemma, eller ens från oss människor.

”De kunde känna allt ifrån glädje och lekfullhet till smärta och frustration”

Framförallt insåg jag att de var väldigt intelligenta, samt att de kunde känna allt ifrån glädje och lekfullhet till smärta och frustration. Jag insåg att en gris i ett trångt och kalt utrymme inte lider mindre än en hund skulle göra i samma utrymme.

 

Illa behandlade – av en händelse

Det finns massor av djur som far illa bara för att de råkar födas som en viss art i ett land där människan bestämt att just de djuren ska bli till mat. Det innebär att de i många fall hålls på trånga ytor, har alldeles för lite sysselsättning och endast tillåts att leva en mycket kort tid jämfört med vad de skulle ha gjort. Bara för att det ska vara möjligt att tjäna pengar på dem.

”Som enskild person kan man hjälpa till”

Jag insåg också att genom våra val i vardagen kan förändring ske mot ett samhälle där omtanke om alla djur finns. Som enskild person kan man hjälpa till genom att välja vego samt genom att välja bort andra produkter som innebär att djur har farit illa.

 

Anna Harenius och vegotallrik. Foto: Petrus Iggström/Unsplash

article-main-image-teaser { border-color: #42ac29;}

Anna Harenius är sakkunnig Etolog på Djurens Rätt, och väljer alltid vego först – allt för djurens välmående och lycka. Foto: Petrus Iggström/Unsplash

 

Fler som tänker om – hur tänker du?

I och med att vi blir fler som gör sådana val minskar efterfrågan på animaliska produkter och färre djur behöver födas upp i trängsel och tristess. Läs gärna mer på www.väljvego.se för inspiration och recept utan djur.

”Jag väljer att adoptera istället för att köpa och väljer vego på min tallrik”

För de som är som jag och alltid vill umgås med djur finns det också sätt att hjälpa de djur som är hemlösa. Genom att adoptera sin familjemedlem istället för att köpa från en uppfödare eller i djuraffär kan antalet hemlösa djur minska. Det är dock alltid viktigt att försäkra sig om djuret får all den tid, skötsel och omsorg som behövs oavsett om individen är adopterad eller köpt. Kolla in vårt omplaceringsregister på www.djurensratt.se om du vill rädda ett eller flera liv från hemlöshet.

Jag väljer att adoptera istället för att köpa och väljer vego på min tallrik. Jag kommer inte själv kunna förändra hela världen, men jag kommer kunna förändra hela världen för just de individer som räddas. Det är vad djurvän betyder för mig.

Next article