John Mellkvist
PR-konsult och framtidsspanare på Mindmakers PR, av regeringen utsedd ambassadör i Delegationen för senior arbetskraft
Foto: Magnus Ragnvid
Temperaturen stiger i åldersfrågorna och det är mycket bra. Vi behöver prata mer, inte mindre om detta ämne eftersom det så uppenbart finns attitydproblem att hantera. Nya insikter om dagens ”äldre” kommer att göra jobbet.
All erfarenhet är värdefull
En ny stor livsstilsundersökning av hälsoföretaget Feelgood visade exempelvis att 80 procent av 60-åringarna kände sig mycket engagerade i sitt arbete. Att jämföra med 65 procent för 25-åringarna. Mindre stress och korttidssjukfrånvaro var också sådant som framkom i studien.
Alla livets faser har sina poänger.
Det är just sådant som behöver belysas och kommuniceras för att företagen ska bli mer åldersmedvetna i sina rekryteringar. Önskad grundinsikt: All erfarenhet har ett värde och alla livets faser har sina poänger.
Ålderism är skadligt
Åldersdebatten behöver fler nyanser och mindre alarmism. Låt oss därför hålla isär olaglig åldersdiskriminering och fullt laglig, men minst lika skadlig ålderism (åldersfördomar). Låt oss göra skillnad på äldrefrågor som berör en viss grupp, och åldersfrågor som inkluderar- och därför behöver göras intressanta för alla.
Många av alla de åldersrelaterade mejl jag får kommer från unga som oroats av ålderism och därför uppskattar att ämnet nu lyfts. Helt naturligt egentligen, det gäller ju (även) deras framtid.