Start » Senior » Funderar du på nytt boende?
Nu Börjar Livet

Funderar du på nytt boende?

Nyclar i en hand.
Nyclar i en hand.
avatar

Pernilla Kristoffersson

Initiativtagare Go Care & Seniorval.se.

Foto: Seniorval.se

Många 65-plussare har tankar på att byta bostad. Kanske för att slippa allt fix med villan eller för att lägenheten inte är optimalt utformad. En funktionell bostad med närhet till service och aktiviteter ger ofta ett bekvämare och friare seniorliv. Men hur ser bostadsmarknaden för seniorer ut och vad kan vara bra att tänka på när man letar bostad?

Seniorboenden finns i många kommuner. Ofta erbjuder de funktionellt utformade bostäder med närhet till service och kommunikationer. De kan också ge möjlighet till gemenskap. Grannar fixar aktiviteter som middagar, träning, kulturklubbar och resor. Vissa har även ett serviceutbud kopplat till boendet, eller så kan den som önskar själv köpa hushållsnära tjänster eller ansöka om hemtjänst som i vilken bostad som helst.

Trygghetsboende är ett annat alternativ. Skillnaderna mellan senior- och trygghetsbostäder kan vara små. Det är dock större krav på ett trygghetsboende att vara tillgänglighetsanpassat, tillhandahålla gemensamhetsutrymmen och aktiviteter samt oftast en högre åldersgräns vid inflyttning. Åldersgränsen för inflyttning kan variera men är för seniorboenden oftast 55, 60 eller 65 år där trygghetsboenden oftast ligger på 70 eller 75 år.

Det finns även alternativ utan ålderskrav, för dig som gärna bor med blandade åldrar. Titta till exempel på nyproducerade bostäder eftersom de ofta är funktionella och i bra lägen eller leta hos hyresvärdar efter tillgänglighetsmärkta bostäder.

Så hittar du utbudet där du bor

Bostäder för seniorer finns både som hyresrätter och bostadsrätter. Kontakta de lokala bostadsbolagen och mäklare för att ta reda på hur utbudet ser ut just där du bor. Det finns även bra söktjänster på Internet. En populär sådan är sajten Seniorval.se. Där finns alla olika former av boenden för seniorer och kontaktinformation för dessa samlade på ett och samma ställe. Det finns även flera bra tips och guider om hur du kan gå tillväga i processen för att byta boende.

Bra att tänka på

Ett konkret tips, som många ibland missar, är att ställa sig i kö i god tid. Du kan fortfarande bo kvar om du vill, men eftersom kötiderna kan vara långa, så är det klokt att ställa sig i kö i god tid innan du tror att en flytt kan bli aktuell.

Eftersom seniorboenden inte automatiskt uppfyller särskilda kriterier så är det i valet av seniorbostad viktigt att undersöka att bostaden uppfyller just de behov och önskemål du har vad gäller utformning, läge, service och socialt liv.

Lycka till att hitta just ditt drömboende!

Nästa artikel