Start » Destination Sverige » Sveriges alla kommuner i en skåpbil
Destination Sverige

Sveriges alla kommuner i en skåpbil

Förra sommaren bestämde sig influencern Dag Tolstoy sig för att besöka alla landets 290 kommuner och göra en kort film om varje. Tillsammans med sin hund Vilma packade han skåpbilen och gav sig iväg för att möta Sverige.

Först och främst så hade jag möjlighet att göra detta och kunde försörja mig via Instagram. Tanken på ett reseprojekt föddes eftersom jag gillar både Sverige, geografi och historia väldigt mycket. Jag ville också hitta något som var unikt, överväldigande, men ändå överkomligt, säger Dag Tolstoy.

Sverige är ett unikt land

Barfota-retreat i Uddevalla, improvisationsteater i skånska Svalöv, Ice Hotel i Jukkasjärvi och skidskytte i Östersund är några exempel på vad Dag Tolstoy har fått uppleva.

– Jag har verkligen förstått hur varierat och unikt Sverige är. Den här resan ger mig så mycket. Alla möten och fantastisk natur ger mig positiv energi och jag blir aldrig så trött som jag trodde. Varje person och kommun har sin egen unika historia.

Dag försöker alltid hitta en person eller flera i varje kommun som kan vägleda honom genom vad som präglar och berikar platsen.

– De visar mig ofta en plats som är historiskt viktig och förklarar varför den är det. Det kan vara ett fornminne, stadskärna eller en person som förknippas mycket med kommunen. Jag vill också lägga mycket fokus på lokala aktiviteter, industrier, seder och historiska sevärdheter

Ett dopp i varje kommun

Hur mycket tid Dag stannar på varje plats varierar. Det kan vara allt mellan två timmar och 1,5 dag.

– Planen är att fortsätta i sommar och besöka ännu en tredjedel av Sveriges kommuner då. Jag vill dock inte bara få en känsla av att ”checka av” kommunerna, utan njuta och ta vara på tiden. Jag sökte något inslag som skulle vara med i varje klipp och kom fram till att ett dopp i varje kommun vore kul. Vissa av badplatserna har inte alltid varit särskilt badvänliga, men jag har överlevt hittills.

Släppa fokus från sig själv

En stor motivation bakom resan är chansen att kliva ut ur sin egen bubbla, menar Dag.

– Det är så fascinerande och sunt att prata om allt med andra människor, eftersom man lätt fastnar i sina egna grubblerier. Att få insyn i andra människors liv och inse att vi har alla olika tankar och drömmar om livet är inspirerande.

Sverige är ett stort och vackert land och det är lätt att bli hemmablind, säger Dag.

– Det finns så många platser och ställen som inte får något utrymme och det är också en tanke med resan. Rent naturmässigt så var Höga kusten såklart fantastiskt. Där togs jag också med på en kulinarisk resa. En kock kom ut till ön som jag paddlat ut till för att bjuda på lokala delikatesser. 

Slumpen som avgör

Skåne var också intressant eftersom Dag äntligen fick ett namn på alla 33 kommuner och för att han själv är halvskåning. Här avgjorde också slumpen en av hans finaste upplevelser hitintills. I Östra Göinge fick han kontakt med en intressant man via två andra personer i kommunen.

– Jag ringde upp honom och frågade om jag kunde ta med ett par pizzor och komma hem till honom. Han svarade ja och vi spenderade en hel kväll med att prata om allt. Han var en fantastisk karaktär. Allt hände utan någon särskild plan och jag insåg att spontanitet ger en stor livsuppskattning och jag alltid ska vara öppen för överraskningar.

Fler reseskildringar

Så vad är egentligen Dags plan efter den här resan? Projektet har i alla fall gett en mersmak och öppnat upp för nya reseskildringar. 

– Jag har fått en otrolig uppskattning för Sverige och bland annat fått en nys om flera stora event. Efter detta funderar jag på att besöka alla dessa i Sverige. Det finns inget stopp egentligen. Jag har fått så oerhört mycket energi av detta.

Nästa artikel