Skip to main content
Start » Destination Sverige » Upptäck spektakulära coutureplagg från några av världens främsta modeskapare på Regionmuseet Skåne
Sponsrad

Mellan 29 april och 27 augusti visas utställningen Fashion Cocktail på Regionmuseet Skåne i Kristianstad. I utställningen visas kläder, accessoarer och fotografier från några av modevärldens främsta modeskapare och fotografer. Utställningen har producerats på Spritmuseum i Stockholm och visas nu för första gången utanför huvudstaden. I utställningen kan besökarna bland annat ta del av unika experimentella couture-sydda kreationer som aldrig tidigare ställts ut.

Absolut Vodkas satsning på mode inleddes 1988. Då publicerades en bild på modellen Rachel Williams klädd i en silvrig miniklänning designad av David Cameron, med Absolut-logotypen tryckt över bröstet. Absolut Fashion var en fortsättning på det framgångsrika Absolut Art-projektet, där internationella och svenska konstnärer tolkade ett och samma föremål: en vodkaflaska. Projektet Absolute Fashion bygger på samarbeten med modeskapare och den surrealistiska och eklektiska samlingens utgörs av omkring 1000 specialdesignade plagg och accessoarer från 80- och 90-talet av några av världens främsta modeskapare.

Foto: Tomas Falmer

Fantasieggande plagg skapade för en drömvärld

I utställningen Fashion Cocktail visas ett urval ur Absolut Fashion-samlingen. Fotografer som Helmut Newton, Herb Ritts och Mario Testino, modeller som Kate Moss och Naomi Campbell samt modeskapare som Manolo Blahnik, Tom Ford, Helmut Lang, Jean-Paul Gaultier och Gianni Versace är alla representerade i utställningen. Eftersom plaggen som skapats inom projektet för Absolut Fashion inte designats för massproduktion är de ofta fantasieggande och teatraliska, ämnade för en suggestiv drömvärld snarare än ett praktiskt vardagsliv. 

Under våren och sommaren kan besökare på Regionmuseet Skåne ta del av bilder och plagg från de främsta fotograferna och mest framstående formgivare som arbetat inom ramen för Absolut Fashion-projektet genom åren. Accessoarer från Tom Ford för Gucci, couture-plagg från Gianni Versace och specialgjorda stövlar från Manolo Blahnik visas tillsammans med fotografier tagna av Helmut Newton, Herb Ritts och Jean-Baptiste Mondino. Även korta filmer med behind the scenes-bilder, som fotograferingen av Kate Moss och Naomi Campbell på Ishotellet i Jukkasjärvi, ingår. 

Klänning i 18 karat guld

En spektakulär höjdpunkt på den surrealistiska och humoristiska utställningen är en drygt sju kilo tung klänning, formgiven av Anthony Ferrara, i 18 karat guld. Klänningen nådde snabbt världsberömmelse, inte minst för att den transporterades i pansarbil och hade en egen säkerhetsvakt. Att Fashion Cocktail visas på just Regionmuseet Skåne har en naturlig förklaring eftersom Åhus, där Absolut Vodka grundades och fortfarande tillverkas, är beläget bara en dryg mil från museet.

Next article