Skip to main content
Start » Djurhälsa » Förhindra parasiter, mask och fästingar
Sponsrad

Det är så gott som oundvikligt för valpar och kattungar att smittas med parasitsjukdomar. De får dem nämligen via sin mamma. I uppfödarmiljön är det många djur i blandade åldrar, på en begränsad yta vilket gynnar smittspridning. Var inte orolig, för det finns bra receptfria behandlingar att tillgå, säger veterinär Ulrika Forshell ifrån Elanco.

Ulrika Forshell

Veterinär, Elanco

Foto: Elanco

Parasiterna hittar alltid olika mekanismer för överlevnad. Katter och hundar fortsätter därför att infekteras under hela sin levnad. Spolmaskar är vanligt förekommande hos unga djur, framför allt valpar, som är de mest utsatta. Hundvalpen smittas av tiken under dräktigheten innan de föds, eller via mjölken efter födseln. Katter som jagar kommer att återinfekteras liksom jakthundar som rör sig i skog och mark. Alla djur visar inte tydliga tecken på smitta, men små katt-och hundvalpar kan vara bukiga och kräkas upp eller bajsa ut spolmask. De kan till och med riskera att dö vid kraftiga infektioner. En bra behandlingsregim som tar hand om både band-och spolmaskar hos hundar och katter är därför att rekommendera, menar Ulrika.

Obehagliga fästingar

– Fästingar är obehagliga både för hundar och katter. Djuret gör allt för att få bort dem. Om man har djuret nära sig, i möbler till exempel, kan de även krypa över till människan. Därför är det viktigt att skydda sitt djur mot fästingar. Det kan rekommenderas att använda ett fästingmedel, som avvisar fästingarna innan de biter och därmed förebygger fästingangrepp.

Tips & råd hur du handskas med parasiter, fästingar och maskar

Om dina husdjur kunde prata, skulle de berätta för dig om hur irriterande loppor, fästingar och maskar är. Veterinär Ulrika Forshell delar med sig av vad du kan tänka på.

  • Tänk på att fästingar är ständigt aktiva så länge temperaturen håller sig kring 5°C eller över.
  • Ta för vana att titta igenom pälsen regelbundet.
  • Avmaska din hund- eller kattunge efter flytten från sin uppfödare och upprepa 1 till 2 gånger därefter. Ditt husdjur behöver sedan,beroende på livsstil,regelbunden avmaskning efter behov för att upprätthålla god hälsa.
  • Om du har din hund på hunddagis du behöva behandla den oftare mot mask eftersom hunden träffar många andra hundar och vistas på en begränsad yta.
  • Var inte rädd för att avmaska ditt husdjur, då de behöver avmaskas efter behov speciellt vid mycket utomhusvistelse i skog och mark. Det finns receptfria medel att tillgå.
  • Kontrollera vart ditt djur kommer ifrån. Se till att köpa djuret från en uppfödare där du får träffa båda föräldrarna och syskonen.
  • Om du reser utomlands med ditt djur, se till att skydda det mot utvärtes parasiter under resan och avmaska vid hemkomst. Många resmål innebär risker för exotiska parasitburna sjukdomar, så undersök ditt resmål innan avfärd.
Next article