Start » Djurhälsa » Håll din hund frisk och välmående  
Sponsrad

Det finns mängder av myter och felaktiga fakta om din hunds hälsa. 

Genom några enkla åtgärder kan du som hundägare få bättre koll på din hunds hälsa. Allt för att du och din fyrbenta vän ska få många fina år tillsammans. 

Tänk på fästingar 

Fästingar är aktiva när temperaturen överstiger +5 grader. Ett varmare klimat gör så fästingar kan vara aktiva under större delen av året. Fästingar kan överföra sjukdomar till hundar, till exempel anaplasmos. Det är därför viktigt att ta bort en fästing så snart den upptäcks. Gör det till en vana att kontrollera din hund. Kontakta gärna veterinären för att få hjälp med val av rätt fästingskydd till din hund.  

Skydda genom vaccinering 

När valpar föds får de ett naturligt skydd av de antikroppar som överförs via modersmjölken. Det ger valparna ett skydd under de första veckorna. Det är viktigt att prata med veterinären om din valps vaccinationsplan. Valpar vaccineras vanligtvis första gången vid 8 veckors ålder, precis innan de lämnar uppfödaren. Valpen bör sen vaccineras igen strax efter 12 veckors ålder och ytterligare en gång vid 6–12 månaders ålder. Observera att vid högt smittryck kan ytterligare vaccinationer vara aktuella. Därefter vaccineras hunden varje till vart tredje år beroende på vilken sjukdom som den bör skyddas mot. Olika vacciner rekommenderas beroende på hundens livsstil och området där man bor. Till exempel kan vaccination mot kennelhosta vara aktuellt för hundar som kommer i kontakt med många andra hundar. 

För ditt djurs bästa 

Även om det är viktigt att du som djurägare själv tar ansvar för din hunds välmående så finns det hälsoproblem som bara din veterinär kan upptäcka. Därför bör du ta din hund till regelbundna veterinärkontroller. Ju tidigare sjukdomar och andra hälsoproblem upptäcks desto större chans finns det till framgångsrik behandling. Under veterinärbesöket kan du också få råd om t. ex. vaccinationer, fästingprofylax, kost och tandhälsa. Ju mer ansvar du som hundägare tar för din hunds hälsa desto större chans är det att ni får ett friskt och långt liv tillsammans.

5 Myter om förebyggande hälsa

”Det räcker att skydda min hund mot fästingar under våren och sommaren!”

Nej, det är inte tillräckligt. De stigande temperaturerna gör att fästingarna är aktiva under en längre tid. Generellt är fästingarna aktiva i +5 graders väder. Andra faktorer påverkar också riskerna för fästingar. Prata därför med din veterinär om hur du bäst skyddar din hund. 

”Det är ok att hoppa över att borsta min hunds tänder”

Nej, vikten av god munhälsa gäller både för människor och för hundar. Kontrollera och borsta hundens tänder dagligen för att skapa en god munhälsa och undvika tandproblem. Kom ihåg att använda en tandkräm anpassad för din hund. Vissa tandkrämer för människor innehåller xylitol, som är giftigt för hundar.

”Det är onödigt att vaccinera gamla hundar”

Absolut inte. Att vara vaccinerad under de första delarna av hundens liv betyder inte att immunförsvaret är redo att ta sig an vad som helst under de äldre åren.  Prata med veterinären om rätt vaccinationsprogram. 

”Några kilos övervikt är väl inget problem för min hund?”

Fel. Övervikt är ett av de vanligaste problemen som veterinärer stöter på, och ett par extrakilon kan faktiskt leda till ett kortare liv. Om du misstänker att din hund lider av övervikt kan du alltid ta kontakt med veterinären för råd.

”Så länge min hund ser frisk ut behövs inga hälsokontroller”

Fel. Din veterinär kan upptäcka hälsoproblem i tid. Regelbundna veterinärkontroller kan bidra till att hålla din hund frisk och i form. Det kan öka chanserna till ett långt liv tillsammans. 

Nästa artikel