Skip to main content
Start » Friluftsliv » Åreskutan på två hjul
Friluftsliv

Åreskutan på två hjul

Downhillcykling är nämligen inte bara för stentuffa actionsportungdomar, det passar vem som helst med lite äventyrslust.

Ett trettiotal leder ligger utspridda utmed berget i olika svårighetsgrad. Man kan cykla från toppen av liftsystemet ända ner till Åre torg. För några år sedan utsågs Åre Bike Park till fjärde bästa bike park i världen av sajten worldbikeparks.com och gästerna kommer från både när och fjärran.

Varje år upptäcker fler och fler tjusningen med att cykla downhill

Varje år upptäcker fler och fler tjusningen med att cykla downhill. På senare tid mixas även de inbitna cyklisterna med både konferensgrupper och barnfamiljer.

– Jag började cykla utförs för 6-7 år sedan. Vi har stuga utanför Åre och jag brukade kolla på cyklisterna och tyckte de såg kul ut. Så en sommar hyrde jag grejer och testade, sommaren därefter blev det till att köpa egen cykel, säger Patrik Strindberg, 46 år, till vardags hemmahörande i Umeå.

Förra sommaren testade även äldsta dottern på 11 år för första gången.

– Vi började med enkla gröna leder och i slutet av dagen cyklade vi lite svårare blå leder tillsammans. Även dottern tyckte att det var väldigt roligt, så det var bara att hyra cykel igen nästa gång vi kom till Åre.

Vi började med enkla gröna leder och i slutet av dagen cyklade vi lite svårare blå leder tillsammans

Patriks tips till de som är sugna på att testa downhillcykling är just att hyra utrusning, kanske även boka in en guide. Något som alla uthyrare i Åre erbjuder.

Men det är inte bara downhillcyklingen som gör vistelsen i Åre så bra. God mat, dagsutflykter, shopping och hänga på byn är andra exempel på vad familjen Strindberg gillar med Åre.

– Vi brukar också ta Kabinbanan upp på toppen och därifrån göra lättare vandringar. En annan favorit är att hänga på Åre strand och bada i Åresjön. I Åre finns något för alla!

Next article