Skip to main content
Start » Friluftsliv » En god jägare tar hand om sitt byte
Friluftsliv

En god jägare tar hand om sitt byte

Ända sedan jägarexamen för länge sedan har Per Morberg känt en stor passion för jakt. Idag har Sverige mer och mer vilttillgång, menar han. Mycket på grund av att folk sköter sina djurstammar och att jakten är så pass reglerad.

– Vi har väl aldrig haft så mycket vilt som vi har just nu. Det beror på att det är så många som jobbar med viltvård och att de vet hur de ska ta hand om sina marker, säger Per Morberg.

Jakt är rik på så många plan att det är svårt att säga vad Per Moberg föredrar att jaga.

Där jag bor är att det kan dyka upp nästan tio olika viltslag. Det är väldigt ovanligt

– Håller man på med jakt så pass mycket som jag gör så går det inte att välja något specifikt. Fågeljakten har sin tjusning, att stå och passa på hjort har sin och älg med stående hund i lappmarken har sin. Det som är så fint med att jaga där jag bor är att det kan dyka upp nästan tio olika viltslag. Det är väldigt ovanligt.

För några år sedan skrev Per Morberg boken Morberg jagar och lagar. Den innehåller egna historier, berättelser, upplevelser och viltrecept. Han har bland annat varit i Afrika fem gånger.Per Moberg

– Det är som att kliva in i en saga och utan tvekan de starkaste naturupplevelserna jag har haft. En underbar och helt omvälvande känsla. Och du behöver så klart inte bara åka dit och jaga buffel eller antiloper utan bara för att uppleva en vidunderlig natur, säger Per Morberg.

Per Morberg gillar alla typer av jakt, men tycker att det är något särskilt med vak- och smygjakten.

– Den är härlig för att är du är ensam och kan känna stillheten. Du slipper stressen som det innebär när du går ut på pass. Det är mer logistik och sjå på stora jakter i lag. Det är också en tjusning, men att bara sitta med en kompis, stänga av mobilen och sitta i lugnet är underbart.

Det ska du absolut kunna göra och något som jag har gjort under hela mitt jaktliv

”En god jägare tar hand om sitt byte” är ett tänk som Per Morberg går mycket efter.

– Det ska du absolut kunna göra och något som jag har gjort under hela mitt jaktliv. Hela proceduren med ta ur, hänga, flå och stycka. Du ska också utnyttja och ta hand om allt du kan på djuret. Vilt är många gånger svårare att laga om du jämför med annat kött. Det har oftast hårdare muskler och tillagandet kräver mer tålamod, längre koktid, mer grädde och mer fett.

Vilt kött är fantastiskt gott om det är tillagas på rätt sätt, menar Per Morberg. Men det krävs mer kunskap.

– Utmaningen blir större och därför föredrar jag att göra grytor. Klassiker som rådjurssadel, älggryta eller hjortstek. Många drar sig för att laga andra delar på djuret som inte kan bli färs. Det går alldeles utmärkt om du vet hur du ska göra med ett bra recept. En bra viltfond, rönnbärsgelé, en god potatisgratäng och en riktigt god sås. Då blir det perfekt.

Per Morberg har sina favoriter bland vilträtter. Framför allt klassiker lagade på ett enkelt sätt.

Långkok på mufflonfår är en riktig delikatess

– Långkok på mufflonfår är en riktig delikatess. Som alla andra gillar jag viltfärsbiffar. Det är så tacksamt. Lättlagat och lättskuret. Sedan älskar jag älgstek på gammaldags vis i järngryta. Den ska också kokas länge med en underbar sås till. Gärna med inlagd sommargurka med persilja, ättika och viltlök. Sedan ska du vara tyst i en halvtimme och bara äta.

Vilt smakar alltid bättre tillsammans med ett bra vin, menar Per Morberg. Spontant tänker nog de flesta på rött och Per håller med.

– En vällagrad Bordeaux eller Pinot noir är bra alternativ. Det behöver inte vara så tunga och kraftiga viner som alla pratar om. Jag dricker gärna en italienare. Så länge det är bra vin helt enkelt. En chianti till en dovhjort-stek är till exempel fantastiskt.

Next article